Чийзкейк с Philadelphia и френско грозде

Необходими продукти:
За основата:

200 г бисквити
¼ ч.ч. захар
5 с.л. разтопено масло

За чийзкейка:
600 г Philadelphia Original XL
200 г захар
1 ч.ч. заквасена сметана
1 ч.л. ванилов екстракт
2 с.л. лимонов сок
3 големи яйца, на стайна температура
1 ч.ч. френско грозде

За декорация:
200 г френско грозде
листа мента

Начин на приготвяне:

Загряваме фурната до 180°C.

С кухненски робот разбиваме бисквитите до фини трохи, преместваме ги в средно голяма купа, смесваме със захарта и най-накрая добавяме маслото. Изсипваме в тава с диаметър 20 см, покрита с хартия за печене. С дъното на чаша притискаме, за да получим плътна основа за чийзкейка. Изпичаме за 10 мин, изваждаме от фурната и поставяме върху голямо парче алуминиево фолио. Оставяме основата да се охлади, докато приготвяме пълнежа.

В голяма купа разбиваме Philadelphia Original XL със захарта, докато сместа стане гладка и кремообразна. Постепенно добавяме сметаната, яйцата (едно по едно), ваниловия екстракт и лимоновия сок. Разбиваме добре до получаване на гладък крем. Добавяме в сместа френско грозде и разбъркваме с шпатола. Изсипваме крема върху бисквитената основа и заглаждаме повърхността.

Печем в предварително загрята фурна на 160°C за около 50-60 минути, или докато чийзкейкът стегне и краищата му станат леко златисти. Изключваме фурната и оставяме чийзкейка да се охлади вътре с отворена врата за около 1 час. След това го изваждаме и оставяме да се охлади напълно на стайна температура, преди да го преместим в хладилника за поне 4 часа или през нощта.
След като чийзкейкът е добре охладен и стегнал, изваждаме го от формата и прехвърляме. Слагаме от френско грозде върху чийзкейка и листа мента. Режем на парчета и сервираме.