Чийзкейк с Philadelphia, маково семе и боровинки

Време за подготовка: 25 минути
Време за готвене: 50 минути + 2 часа охлаждане
Порции: 10

Продукти за основата:
100 г захар
125 г меко масло
1 с.л лимонова кора
1 яйце
200 г брашно
1 с.л. маково семе
½ ч.л. сода за хляб
2 с.л. ванилов екстракт
¼ ч.л. сол
100 г заквасена сметана

За крема:
1 опаковка Philadelphia Original
100 мл пълномаслена сметана
1 с.л. ванилов екстракт
4 жълтъка
2 с.л. захар
170 г боровинки
Пудра захар за сервиране

Начин на приготвяне:

Загряваме фурната до 175°C .
Покриваме с хартия за печене форма с падащо дъно и диаметър 26 сантиметра и намазваме с масло дъното и стените.
В купа слагаме маслото, захарта и лимоновата кора и разбиваме за 2-3 минути до пухкава смес.
Добавяме яйцето и ваниловият екстракт и разбиваме отново. Слагаме брашното, маково семе, содата, солта и сметаната и разбиваме до пълното смесване на продуктите.
Изсипваме сместа в подготвената форма и с лъжица оформяме борд, който е малко по-висок от основата, който да задържи крема.
Приготвяме крема. Отделяме жълтъците от белтъците на яйцата.
В купа слагаме крем сиренето Philadelphia, захарта и жълтъците и разбиваме.
Наливаме сметаната и смесваме добре.
Изсипваме крема върху основата, поръваме с половината боровинки и печем 30 минути.
Изваждаме съда от фурната, добавяме останалите боровинки отгоре и печем още 20 минути.
Охлаждаме чийзкейка за 10-15 минути и изваждаме от формата. Прибираме в хладилник за поне 2 часа.
Поръсваме с пудра захар и сервираме.