Чийзкейк със синьо сирене, Philadelphia Original и смокини

Необходими продукти:

60 г несолено масло, разтопено, плюс още за намазване на тигана
30 г чаша препечени орехи
65 г трохи от крекери
1 опаковка Philadelphia Original
6 0г заквасена сметана
2 яйца
3 с.л. универсално брашно
112 г синьо сирене натрошено
3 с.л. прясна мащерка
1 ч.л. мед
10 смокини
200 г бяло френско грозде

За основата:

Загряваме фурната до 135°C и покриваме с хартия тава с падащи стени. Добавяме орехите в кухненския робот и ги разбиваме, докато станат на фини трохи. Разбъркваме орехите, крекерите, 3 нарязани на фино смокини и 1/4 чаша разтопено масло в голяма купа, докато се смесят. Разпределяме равномерно сместа от крекери в тавата и я притискаме силно, за да се получи равномерен слой. Оставяме в хладилника до готовност за слагане на пълнежа.

За крема:
Разбиваме Philadelphia Original в купа с миксер на средна скорост до гладкост, около 2 минути. Добавяме заквасената сметана и разбиваме, до гладкост, около 1 минута. При работещ миксер добавяме едно по едно яйцата, докато се смесят напълно. Пресяваме брашното към пълнежа и разбиваме, докато се съедини, за около 1-2 минути. Слагаме с ръка натрошеното синьо сирене, мащерката и меда, докато се смесят.
Разпределяме плънката равномерно в подготвената тава. Потупваме леко тавата по плота, за да се освободят въздушните мехурчета. Печем, докато краищата се стегнат и чийзкейкът леко се разклати, около 25 минути. Изключваме фурната и оставяме да се охлади вътре за около 25 минути. Оставяме в хладилника за поне 2 часа.

Сервираме с нарязани смокини отгоре и френско бяло грозде за топинг.