Необходими продукти:
За блата:
190 г бяло брашно
1/2 ч.л. сол
1 с.л. захар
115 г масло, студено и нарязано на малки кубчета
60 мл студена вода
За пълнежа:
3-4 зрели праскови, нарязани на тънки филийки
50 г захар
1 с.л. царевично нишесте
1 ч.л. ванилов екстракт
120 г Philadelphia Original
1 яйце (за намазване)
2 с.л. филирани бадеми
1 с.л мед или кайсиев конфитюр (за глазура)
За сервиране:
Ванилов сладолед (по желание)
Пресни листа от мента (по желание за гарнитура)
Начин на приготвяне:
В голяма купа смесваме брашното, солта и захарта. Добавяме студените кубчета масло и с помощта на нож за тесто или пръсти омесваме, докато сместа стане на едри трохи.
Постепенно добавяме студената вода с лъжица, като разбъркваме, докато се получи меко маслено тесто. Ако тестото е твърде сухо, добавяме още вода, ако е необходимо.
Оформяме тестото в кръгла форма, увиваме го в стреч фолио и го охлаждаме за поне 1 час в хладилник.
Докато тестото се охлажда, приготвяме пълнежа. В голяма купа смесваме нарязаните праскови, захарта, царевичното нишесте и ванилията. Разбъркаме добре, за да се покрият прасковите равномерно. Оставяме сместа да престои около 10 минути, за да се отделят соковете.
Предварително загряваме фурната до 200°C.
На леко набрашнена повърхност разточваме охладеното тесто в голям кръг с диаметър около 30 см. Прехвърляме разточеното тесто върху хартия за печене. Намазваме Philadelphia Original в центъра на тестото, оставяйки около 5 см борд по краищата.
Подреждаме нарязаните праскови върху крем сиренето в кръгла форма. Сгъваме краищата на тестото върху прасковите, като правим гънки, за да създадете рустикален вид. Намазваме краищата на тестото с разбитото яйце за златист финиш. Поръсваме филираните бадеми върху откритите праскови и кората.
Печем галета в предварително загрятата фурна за 35-40 минути или докато кората стане златистокафява и прасковите омекнат и станат леко балончести.
Изваждаме галета от фурната и го оставяме да изстине леко.
Докато галетът е още топъл, намазваме прасковите с мед или кайсиев конфитюр за лъскав финиш. Сервираме го топъл или на стайна температура, по желание с лъжичка ванилов сладолед и гарнираме с пресни листа от мента.