Време за подготовка: 20 минути
Време за готвене: 50 минути
Порции: 8
Необходими продукти:
4-5 сливи
50 г кафява захар
100 г бяла захар
140 г меко масло
70 г кленов сироп
100 г брашно за сладкиши
180 г обикновено брашно
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. ванилов екстракт
½ ч.л. сол
220 г кисело мляко
кора от 1 лимон
3 яйца
120 мл прясно мляко
50 г запечен шамфъстък, едро нарязан за сервиране
За крема:
150 мл пълномаслена сметана
1 опаковка крeм сирeне Philadelphiа Light
1 ч.л. ванилов екстракт
щипка морска сол
Начин на приготвяне:
Загряваме фурната до 180°С.
Намасляваме форма за печене с падащо дъно и диаметър 20 см и покриваме дъното и стените с хартия за печене.
Подреждаме нарязаните на клинове сливи по дъното на формата и поръсваме със захарта.
В касерола разтопяваме 2 с.л. от маслото на средно висока температура и оставяме за няколко минути, докато леко покафенее. Изливаме върху сливите и печем 10 минути.
В купа смесваме двата вида брашно, бакпулвера и солта.
Слагаме маслото в купа и разбиваме с миксер за 2-3 минути. Лъжица по лъжица добавяме кленовия сироп и разбиваме до пълното смесване на продуктите. Прибавяме лимоновата кора, жълтъците, киселото, прясното мляко и ваниловия екстракт и разбиваме за още 2 минути.
Слагаме сухите съставки и смесваме.
Слагаме белтъците в купа, добавяме щипка сол и разбиваме до меки връхчета. Смесваме с основната смес и изливаме върху сливите.
Печем 50-60 минути, докато тестото стане златисто и хрупкаво.
Охлаждаме за 5-6 минути и сваляме стените. Поставяме чиния върху кейка и внимателно обръщаме. Махаме дъното на формата и хартията. Поливаме с останалия по дъното сироп.
В купа смесваме крем сиренето и сметаната, добавяме ваниловия екстракт и солта и разбиваме с миксер. Прибираме в хладилник до момента на сервиране.
Гарнираме кейка с крема сиренето и поръсваме с нарязан шамфъстък.