Класически чийзкейк с Philadelphia Original

Необходими продукти:

За основата:
180 г какаови бисквити
¼ ч.ч. захар
5 с.л. разтопено масло

За чийзкейка:
900 г Philadelphia Original
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. заквасена сметана
1 ч.л. ванилов екстракт
2 с.л. лимонов сок
3 големи яйца, стайна температура

За украса:
сладко по избор

Начин на приготвяне:

Загряваме фурната до 180°C.

С кухненски робот разбиваме бисквитите до фини трохи, преместваме ги в средно голяма купа, смесваме със захарта и най-накрая добавяме маслото. Изсипваме в тава с диаметър 20 см, покрита с хартия за печене. С дъното на чаша притискаме, за да получим плътна основа за чийзкейка. Изпичаме за 10 мин, изваждаме от фурната и поставяме върху голямо парче алуминиево фолио. Оставяме основата да се охлади, докато приготвяме пълнежа.

С помощта на миксер разбиваме Philadelphia Original и захарта в голяма купа до получаване на мека и гладка смес. Добавяме заквасената сметана, ваниловия екстракт и лимоновия сок и отново разбиваме, докато съставките се смесят напълно. Започваме едно по едно да добавяме яйцата, без да спираме да бъркаме. Когато и последното яйце е разбито, сместа ни е готова.

Кипваме един литър вода и подготвяме тава с по-голям диаметър от тавата, в която ще правим чийзкейка. Имаме нужда от 2-3 см вода за водната баня. Увиваме алуминиево фолио около тавата с бисквитената основа. Изсипваме пълнежа за чийзкейк върху основата. С помощта на гумена шпатула заравняваме. Слагаме малката тава в по-голямата. Внимателно сипваме водата във втората тава и печем между 55 и 70 минути. Чийзкейкът ще е размекнат в средата и по-запечен по ръбовете, когато е готов. След като е опечен, го оставяме да изстива за около 1 час на отворена печка, след това го прибираме в хладилника за поне 4 часа или най-добре за през нощта.

При сервиране декорираме със сладко по избор.