Време за подготовка: 3 часа
Време за готвене: 2 часа + охлаждане
Порции: 8-10
Необходими продукти:
4 яйца
150 г захар
1 ч.л. ванилова паста
100 г брашно
25 г какао
1 ч.л. бакпулвер
½ ч.л. сол
За пълнежа:
3 опаковки крем сирене Philadelphia Light
1 ч.л. ванилова паста
70 г пудра захар
100 г червени боровинки
За ганаша:
460 мл пълномаслена сметана
460 г шоколад
За декорация:
Пудра захар за поръсване
Клонки розмарин за украса
Целувки за украса
Начин на приготвяне:
В голяма купа счупете яйцата, добавете захарта и разбийте за около 5-6 минути, до получаването на пухкава светложълта смес. Добавете ваниловата паста и разбийте отново.
В друга купа пресейте заедно брашното, какаото, бакпулвера и солта. Добавете сухите съставки към яйчената смес и разбийте до пълното смесване на продуктите.
Покрийте с хартия тава за печене с размери приблизително 40х30 см. и я намаслете добре. Излейте сместа за блата и печете 13-15 минути в предварително загрята до 175°C фурна.
През това време пригответе ганаша. В касерола затоплете сметаната и я излейте върху нарязания на парченца шоколад. Оставете за 2-3 минути и разбъркайте до получаването на еднородна смес. Оставете да се охлади до стайна температура, а след това охладете в хладилник.
Извадете блата от фурната и още топъл поръсете с пудра захар, покрийте с чиста кърпа и обърнете върху голяма дъска. Поръсете отново с пудра захар, завийте на руло с кърпата и оставете да се охлади.
В купа сложете крем сиренето, пудрата захар и ваниловата паста и разбийте до еднородна смес. Внимателно развийте блата и намажете с крем сиренето на равномерен пласт. Поръсете с боровинките, навийте на стегнато руло и приберете в хладилник за 2-3 часа. Разбийте с миксер охладеният ганаш и оставете настрана.
Отрежете по диагонал две парчета от рулото. Намажете рулото с ганаша, прилепете отрязаните парчета, за се получи подобна на дърво форма и намажете и тях с ганаш. Набраздете ганаша с вилица, за да имитира кора на дърво и украсете със захаросани клонки розмарин, целувки и захаросани боровинки.
За целувките:
3 белтъка
120 г захар
¼ ч.л. сол
¼ ч.л. крем о тартар или ½ ч.л. оцет
40 г разтопен шоколад
Загрейте фурната до 120°C. Покрийте 2 тави с хартия за печене. В касерола загрейте вода на средно висока температура. В топлоустойчива купа разбийте белтъците, захарта, солта и крем о тартар.
Сложете купата върху врящата вода и гответе около 5 минути при непрекъснато бъркане, докато захарта се разтопи.
Свалете съда от врящата вода и разбийте с миксер на висока скорост, докато сместа стане гъста и лъскава и се получат твърди връхчета. Прехвърлете сместа в пош с тънък накрайник и оформете целувки с форма на класически целувки, а останалата част от меренга оформете като заострени целувки, които да са пънчетата на целуките гъбки. Сушете целувките 75-90 минути, докато изсъхнат добре и станат хрупкави.
Сглобете гъбките. С остър нож пробийте малка дупка в кръглите целувки, намажете с разтопен шоколад долната част и забодете пънчето. Оставете настрана, за да стегне шоколадът.
За захаросания розмарин:
10-15 клонки розмарин
120 мл вода
240 г захар
В касерола налейте водата и половината захар и загрейте на силен огън, докато захарта се разтопи. Намалете котлона и варете 5-7 минути. Свалете съда от котлона и оставете за 10 минути да се охлади. Потопете клонките розмарин в сиропа и веднага оваляйте в останалата захар. Оставете върху хартия за печене да изсъхнат.
Chef-готвачите ни правят чудеса, буквално! Във видеото ти споделяме как приготвихме коледно руло с Philadelphia и червени боровинки: