Необходими съставки за 8-10 мини торти:
За блатовете:
2 яйца
2 ч.ч. брашно
2 ч.ч. захар
1 ч.ч. олио
1⁄2 ч.ч. кафе
1⁄2 бакпулвер
2-3 с.л. какао
2 ванилии
1 ч.л. сода
1 ч.л. оцет
1 ч.ч. бътърмилк* / прясно мляко с лимонов сок
червена боя
щипка сол
кондензирано мляко (за допълнително напояване на блатовете)
За крема:
200 мл течна сметана за разбиване
1⁄2 ч.ч. пудра захар
200 г Philadelphia Original
За желето:
600 г коктейлни череши Мараскино
сока на 2 компота
240 г захар
1 с.л. ром
4 пакетчета желатин
Начин на приготвяне:
В купа се смесват сухите съставки – пресятото брашно, бакпулверът, ванилията, какаото, солта и червената боя. В друга купа се разбиват яйцата заедно със захарта до пухкава смес.
Постепенно се прибавя олиото, приготвения предварително бътърмилк (или прясното мляко, в което сте сложили няколко капки пресен лимонов сок) и кафето. Накрая се прибавя загасената в оцета сода. Редувайки и разбивайки с миксера се започва със смесването на сухите и мокрите съставки до получаването на хубава, еднородна и наситено червена смес.
Сместа се разпределя в две или три по-дълбоки тави с диаметър около 20 см., предварително намаслени и застлани на дъното с кръг от хартия за печене.
Блатовете се пекат в предварително загрята фурна на 170°C за около половин час. Те ще останат влажни и след изпичането ще останат със сочна текстура. Готовите блатове се охлаждат върху решетка. За допълнително напояване на блатовете можем да залеем с кондензирано мляко.
Започваме подготовката за желето. Поръсваме черешите със захар, сока от компота и варим, докато омекнат добре. Междувременно разтваряме желатина, както е указано на опаковката.
Сваляме касеролката от котлона и изсипваме желатина и бъркаме, докато се разтопи напълно. Оставяме го настрани да се охлади.
Преминаваме към сглобяването на нашия десерт. След като блатовете ни са вече готови, с помощта на рингове оформяме кръгли формички и следваме подредбата: блат – крем – блат. Финалният, четвърти слой на нашите мини торти, се състои от желе и коктейлните череши Мараскино – подреждаме черешите (може да ги нарежем на четвъртинки) и заливаме с охладения желатин.
Прибираме в хладилник за около час, за да стегне добре желатинът. При сервиране и по желание можем да декорираме с пресни череши.