Тофи нът чийзкейк с карамел, лешници и Philadelphia

Необходими продукти:

За блата:
200 г какаови бисквити
100 г разтопено масло
2-3 с.л. захар

За крема:
300 г Philadelphia Original XL
200 мл течна сметана за разбиване
150 г пудра захар
1 ч.л. ванилия
100 г смлени лешници или лешников тахан
1 ч.л. сол

За заливката:
150 г захар
50 г масло
100 мл сметана
1 ч.л. ванилия
щипка сол

Начин на приготвяне:

Започваме от блата, като смиламе какаовите бисквити в блендер. Разтопяваме маслото и го добавяме към тях. По желание добавяме захар. Разбъркваме добре.
Изсипваме сместа във форма за чийзкейк. Равномерно разпределяме блатът от бисквити с лъжица. Оставяме го в хладилника за 30 мин.
Преминаваме към приготвянето на крема. Към разбитата сметана добавяме захарта и ванилията. Разбиваме Philadelphia Original и смесваме с “подправената” сметана. Разбъркваме до получаването на пухкава хомогенна смес. Добавяме смлените лешници/ лешниковия тахан.

Когато блатът е стегнал, върху него изсипваме крема и разнасяме с шпатула. Оставяме в хладилника за поне 4 часа.

За карамеловата заливка загряваме захарта на средна степен. Постоянно разбъркваме, докато не се получи златисто-кафяв цвят. Добавяме маслото, а след като то се разтопи – сметаната. Бъркаме внимателно. Подправяме с ванилия и сол. Оставяме карамела да се охлади на стайна температура.

Заливаме охладения чийзкейк с карамеловата заливка и оставяме в хладилник за една нощ.

Преди сервиране слагаме декорация по избор – лешници, вафли, бонбони, натрошен карамел.