Необходими продукти:
За блатовете:
2 яйца
2 ч.ч. брашно
2 ч.ч. захар
1 ч.ч. олио
1/2 ч.ч. кафе
1/2 бакпулвер
2-3 с.л. какао
2 ванилии
1 ч.л сода
1 ч.л. оцет
1 ч.ч. бътърмилк* / прясно мляко с лимонов сок
червена боя
щипка сол
За крема:
200 мл течна сметана за разбиване
1/2 ч.ч. пудра захар
200 г крема сирене Philadelphia Original XL
За ганаша:
100 мл течна сметана
100 г шоколад
Начин на приготвяне:
В купа се смесват сухите съставки – пресятото брашно, бакпулверът, ванилията, какаото, солта и червената боя. В друга купа се разбиват яйцата заедно със захарта до пухкава смес.
Постепенно се прибавя олиото, приготвения предварително бътърмилк (или прясното мляко, в което сте сложили няколко капки пресен лимонов сок) и кафето. Накрая се прибавя загасената в оцета сода. Редувайки и разбивайки с миксера се започва със смесването на сухите и мокрите съставки до получаването на хубава, еднородна и наситено червена смес.
Сместа се разпределя в две или три по-дълбоки тави с диаметър около 20 см., предварително намаслени и застлани на дъното с кръг от хартия за печене.
Блатовете се пекат в предварително загрята фурна на 170°C за около половин час. Те ще останат влажни и след изпичането ще останат със сочна текстура. Готовите блатове се охлаждат върху решетка.
Разбиват се сметаната с пудрата захар. Към вече разбитата сметана се прибавя кутийка крема сирене Philadelphia, която ще стабилизира сместа и ще придаде по-голяма плътност и богат вкус на крема.
Тортата се сглобява, като се редуват блат, крем, блат, крем. Може да използвате пош, да измажете стените на тортата и да декорирате с плодове по желание.