Необходими продукти:
За крема:
1 с.л. студена вода
1 ч.л. желатин
180 г пресни ягоди
225 г Philadelphia Original
3 с.л. мед
2 с.л. пудра захар
1 1⁄2 ч.л. ванилова есенция
10 г замразени ягоди, смлени на прах
175 мл готварска сметана
За еклерите:
85 г несолено масло
2 ч.л. захар
1⁄2 ч.л. сол
95 г брашно
3 големи яйца
За глазурата:
125 г Philadelphia Light
60 г масло
120 г пудра захар
сладкарска боя за оцветяване на глазурата
Начин на приготвяне:
Първо приготвяме ягодовия крем: добавяме 1 с.л. студена вода в малка купа; отгоре поръсваме равномерно с желатина. Оставяме сместа да престои 5 минути. Междувременно, натрошаваме 1⁄2 ч.ч. пресни ягоди в голяма купа. Добавяме крема сиренето, меда, пудрата захар, ванилията и половината порция замразени ягоди на прах, разбиваме с дървена лъжица до гладка и кремообразна смес. Оставяме настрани.
Загряваме 1⁄4 ч.ч. сметана в малка тенджера на средно висока степен. Разбъркваме желатиновата смес и готвим, докато желатинът се разтвори напълно, за около 3 минути. Оставяме настрана да се охлади, след което добавяме към сместа с крема сиренето, докато се смесят добре. Покриваме и охлаждаме за поне 30 минути.
След като приключим с крема, започваме подготовката на сместа за еклерите: в средна тенджера слагаме маслото, захарта, солта и 3/4 ч.ч. вода на среден огън, докато разбъркваме с дървена лъжица. Веднага след като сместа заври, добавяме брашното, като бъркаме непрекъснато, докато тестото стане на топка и се отдели от стените на съда, за около 1 минута. Махаме съда от котлона и оставяме сместа да се охлади за 3-4 минути, като периодично разбъркваме тестото, за да се охлади.
Загряваме фурната до 230℃. Добавяме яйцата в тенджерата, която сме свалили от котлона, едно по едно, като разбъркваме енергично между всяко добавяне, с дървена лъжица. След като тестото е напълно готово, го прехвърляме в пош с голям кръгъл или звездовиден накрайник.
Постиламе хартия за печене в две тавички и шприцоваме еклерите в желана форма, дълги около 7-8 см. С влажни пръсти отстраняваме т.н. “иглички”, които се получават при шприцоването в горната част на всеки еклер.
Печем до наситено златистокафяво и приятна издута форма за 20-24 минути. При готовност на еклерите, изключваме фурната. Трябва да набодем всеки еклер от двата края с клечка за зъби, за да се освободи малко пара. Връщаме еклерите във фурната и оставяме вратата на фурната леко отворена. Оставяме еклерите да изстинат напълно за около 15 минути. Прехвърляме ги върху решетка, за да се охладят напълно.
На финала подготвяме глазурата: смесваме всички съставки, до получаване на гладка смес. След като еклерите са се охладили добре, заливаме всеки един с глазурата и оставяме в хладилник, докато стегнат добре.
По желание декорираме с поръска от замразени ягоди.