Баклава чийзкейк

Необходими продукти:
За сиропа:
60 г кристална захар
1 с.л. прясно изцеден лимонов сок
60 мл вода
120 г мед, течен
1 ч.л. екстракт ванилия
1 пръчка канела

За маслената кора:
170 г масло на стайна температура
100 г фина пудра захар
2 ч.л. екстракт ванилия
220 г брашно
100 г ядки, нарязани на ситно

За баклавата:
400 г фини кори
120 г ситно нарязани ядки
1 ч.л. канела на прах
100 г разтопено масло

За чийзкейка:
450 г Philadelphia Original
340 г течен мед
60 г заквасена сметана
1 голямо яйце
1 голям яйчен жълтък
2 ч.л. екстракт ванилия
½ ч.л. канела на прах

Начин на приготвяне:

На сиропа:
Поставяме всички съставки в малка тенджера, оставяме да заври на среден огън.

След като заври, намаляваме на средно слаб огън и оставяме да къкри за около 3 до 5 минути, като бъркаме непрекъснато. Отстраняваме от котлона и оставяме настрана да се охлади до стайна температура.

За маслената кора:
Поставяме маслото в голяма купа и разбиваме с миксер на средновисока скорост за 2-3 минути. При изключен миксер добавяме пудрата захар и разбъркваме на ниска степен, докато се смесят. Увеличаваме скоростта до средновисока и разбиваме за 1-2 минути. Добавяме ванилията и разбъркваме.

Добавяме брашното и месим с бъркалката за тесто на ниска скорост, докато тестото се събере. Добавяме ядките и месим за кратко, като не прекаляваме с месенето, за да не премесим тестото. Намасляваме дъното и стените на 18-20 см форма с по-висок борд и падащо дъно, и покриваме дъното и стените с хартия за печене. Поставяме тестото в тавата и с потупване покриваме дъното и стените с равномерен слой тесто. Оставяме във фризера, докато приготвяме баклавата и чийзкейка.

За баклавата:
В купа смесваме ситно нарязаните ядки и канелата. Измерваме вътрешния диаметър на формата за печене, покрита с кората. Развиваме напълно фините кори и прегъваме напречно на две, за да получим около 40 броя кори.

С регулеруем ринг за торти или чиния с подходящ размер очертаваме с остър нож кръг с измерения диаметър върху корите и изрязваме с кухненска ножица. Поставяме първия лист кори върху силиконова или дървена подложка, покрита с хартия за печене и намазваме с помощта на сладкарска четка с разтопено масло. Поставяме втори лист отгоре и отново намазваме с масло. Повтаряме с още 8 кори по същя начин, докато корите станат общо 10 и всички са намазани с масло и подредени. Върху тях разпределете 1/4 от ядките. Покрийте ядките с кора и намаслете.

Повторете с още 4 кори ─ трябва да подредите общо 5 кори намазани с масло. Поръсете със следващата 1/4 от ядките и така, докато свършите и последната 1/4 от ядките.

Върху последния слой ядки подредете последните 10 (или колкото са ви останали) кори, намазани с масло ─ схемата е следната: 10 листа кори – 1/4 доза ядки, 5 листа кори – 1/4 ядки, 5 листа кори – 1/4 ядки, 5 листа кори – 1/4 ядки, 10 листа кори.

Поставяме подредените кори във фризера, докато маслото стане твърдо. Изваждаме от фризера след около 30 минути и с остър нож нарязваме баклавата на 8 равни части (на 4 и после отново на 4), като внимаваме да не прорежем корите до края, а да запазим последните няколко кори цели, за по-лесно пренасяне и поставяне на баклавата върху крема. Съхраняваме нарязаната баклава в хладилника, докато не дойде време да я използваме.

За чийзкейка:
Загряваме предварително фурната до 170°С или 160°С с вентилатор.

Поставете крем сиренето в голяма купа и разбийте с миксер на средновисока степен за 2-3 минути до пухкав и гладък крем. Добавете меда и разбийте до пълно смесване. Добавете заквасената сметана и отново разбийте, докато се смесят. След това добавете яйцето и яйчения жълтък и разбийте до пълното им усвояване, като изстъргвате стените на купата. Добавете ванилията и канелата и разбъркайте, докато се усвоят.

Изсипете крема върху студената маслена кора и поставете внимателно охладената баклва върху чийзкейка (ако е необходимо, изрежете равномерно отстрани баклавата, за да се побере свободно в маслената кора).

Печете около 60 до 80 минути в предварително загрята до 170°С или 160°С с вентилатор фурна, като през втората половина на печенето покрийте с алуминиево фолио, за да не прегаря. Извадете от фурната и оставете чийзкейка да престои около 5 минути.

Залейте баклавата постепенно със сироп, като изчакате той да поеме, преди да полеете отново. Оставете чийзкейка да изстине и го приберете в хладилника за поне 6 часа, или за през нощта, преди да сервирате.