Шоколадов тарт с шамфъстък

За шоколадовото маслено тесто:
100 г меко краве масло
100 г фина захар
1 бр. яйце
щипка сол
1 ч.л. ванилов екстракт
190 г брашно
бакпулвер (на върха на ножа)
15 г натурално какао на прах

Необходими продукти за крема от шамфъстък:
150 г накиснат шамфъстък
250 г маскарпоне
3 с.л. мед
7 г желатин, разтворен в 40 мл вода, затоплен

Необходими продукти за шоколадовия крем:
350 г Philadelphia Milka, студено
150 мл млечна сметана за разбиване, студена
7 г желатин, разтворен в 40 мл вода, затоплен

Приготвяне на масленото тесто:
Загряваме фурната на 180°С. Разбиваме маслото със захарта и ванилията с миксер. Добавяме яйцето, разбиваме отново. Накрая прибавяме брашното, какаото, бакпулвера и солта. Омесваме, докато тестото се оформи на топка.

Може да поставим тестото във фолио и да го приберем в хладилника да стегне, а може и да го разпределим директно във формата за тар. Най-добре е да използваме форма с падащо дъно.

Надупчваме добре тестото по дъното с помощта на вилица и поставяме отгоре хартия за печене (+ тежести, като например стар боб). Поставяме в предварително загрята фурна на 180°С. Печем за 20 минути. След това премахваме хартията и тежестта, и печем още 10 минути. Оставяме вече готовата основа на тарта да изстине напълно, преди да я използваме.

Приготвяне на крема от шамфъстък:
Накисваме шамфъстъка в студена вода за една нощ, на следващия ден я отцеждаме.
Поставяме всички избрени продукти (без желатина) в блендер и смиламе до гладка консистенция.

Накисваме желатина в студена вода и го оставяме за 10 минути, за да набъбне. След това го загряваме, докато стане прозрачен, но трябва да внимаваме да не го сварим. Прибавяме го в блендера при останалите продукти и блендираме отново. Изсипваме сместа при вече готовата основа и я прибираме в хладилника, докато приготвим шоколадовия крем.

За да приготвим шоколадовия крем: разбиваме с миксер Philadelphia-та Milka, заедно със сметаната, докато получим стабилен крем. Накисваме желатина в студена вода и го оставяме за 10 минути да набъбне. След това го загряваме, докато стане прозрачен, и внимаваме да не го сварим. Прибавяме го при шоколадовия крем и разбиваме отново с миксера.

Изсипваме шоколодовия крем върху крема от шамфъстък и заравняваме. Прибираме тарта в хладилника за няколко часа.

Да ви е сладко!