Кюфтета от тиквички с Philadelphia билки

Необходими продукти:
2 средни тиквички
1/2 чаена лъжичка сол
70 г Philadelphia с билки
70 г настърган пармезан
2 големи яйца
1/2 чаша брашно
1 глава ситно нарязан зелен лук (по желание)
1 ч.л. чесън на прах
1/2 ч.л. черен пипер
1/2 ч.л. бакпулвер
2 с.л. зехтин (опционално, за пържене)

Начин на приготвяне:

Настъргваме тиквичките с ренде, изцеждаме ги в гевгир и поръсваме със сол. След това разбъркаме и оставяме да престоят около 10 минути, за да се отцеди излишната влага. Поставяме ги в чиста кухненска кърпа или марля, за да изцедим колкото се може повече течност от тиквичките. Оставяме настрана.

Приготвяне на сместа:

В голяма купа разбиваме яйцата и добавяме Philadelphia с билки. След това слагаме пармезан, чесън на прах, черен пипер и бакпулвер. Към получената смес добавяме изцедените тиквички и ситно нарязания зелен лук (ако използваме). Разбъркваме добре. Постепенно добавяме брашното, като бъркаме, докато се получи гъста, хомогенна смес.

Вариант 1 – Пържене на кюфтетата:

Загряваме зехтина в голям тиган на средна температура. Когато мазнината е нагорещена, пускаме лъжици от сместа в тигана и ги сплескваме леко с гърба на лъжицата, за да оформим кюфтета. Готвим около 2-3 минути от всяка страна, докато станат златистокафяви и хрупкави. Прехвърляме готовите кюфтета върху чиния, покрита с кухненска хартия, за да се отцеди излишното олио.

Вариант 2 – Приготвяне в Air Fryer:

Поставяме кюфтетата в един слой в кошницата на еър фрайъра. Уверяваме се, че не се допират. Може да се наложи да ги готвим на няколко партиди в зависимост от размера на еър фрайъра. Леко напръскваме горната част на кюфтетата със зехтин.

Готвим в еър фрайъра за около 10-12 минути на 180°С, като ги обръщаме на половината време, докато станат златисто кафяви и хрупкави.

Сервираме кюфтетата топли, по желание с дип от Philadelphia с билки.