Време за подготовка: 30 минути + втасване
Време за готвене: 40 минути
Порции: 10-12
Продукти за тестото:
80 мл топла вода
¼ ч.л. шафран
90 мл хладко прясно мляко
2 ч.л. мая
400 г брашно
1 яйце
3 с.л. зехтин
1 ч.л. сол
За карамелизирания лук:
1 с.л. зехтин
250 г нарязан на филийки лук
½ ч.л. сол
За гарниране:
120 г грюер
120 г прошуто
1 опаковка (300 г) Philadelphia с Билки XL
40 г печени орехови ядки
1 яйце за намазване
Начин на приготвяне:
В купичка слагаме шафрана, заливаме с водата и оставяме за 5 минути.
В купата на кухненски робот с приставка гребло слагаме водата с шафран, млякото, маята и 1/3 от брашното. Разбъркваме на ниска скорост, докато продуктите се смесят. Покриваме с кърпа и оставяме за 20 минути.
Слагаме приставката за тесто, добавяме останалото брашно, яйцето, зехтина и солта и месим на ниска скорост 3-5 минути. Увеличаваме скоростта и месим още 6-7 минути, докато тестото се събере на куката и стане гладко и еластично.
Прехвърляме в намаслена купа, покриваме с фолио и прибираме в хладилник за 12 часа.
За карамелизирания лук загряваме зехтина в широк тиган на средно силен огън. Слагаме лука, посоляваме и готвим 10 минути, като разбъркваме често. Намаляме котлона и готвим 35-40 минути, като разбъркваме често, докато омекне и стане с карамелен цвят. Изваждаме и охлаждаме.
Изваждаме тестото от хладилника на стайна температура за 30 минути.
Върху леко набрашнен плот разточваме на правоъгълник с размери приблизително 50х30 см.
Намазваме с Philadelphia с Билки, като оставяме непокрити 2 см по едната дълга страна.
Поръсваме с настърганото сирене, равномерно разпределяме лука, поръсваме с орехите и подреждаме прошутото.
Навиваме на руло, оставяме ръба отдолу и притискаме леко, за да залепне. Разтегляме леко, свързваме двата края с мокри пръсти и притискаме, за да запечатаме, оформяйки кръг. Прехвърляме върху хартия за печене и в центъра поставяме намаслена от външната страна кръгла форма с диаметър около 18 см, за да остане формата на хляба правилна.
Покриваме с фолио и оставяме на топло да втаса за 45 минути.
С ножица под 45 градуса ъгъл нарязваме хляба на филийки с дебелина около 2 см., като издърпваме всяка леко навън, за да се покаже повече от пълнежа. Покриваме отново и оставяме да втаса за 30 минути.
Загряваме фурната до 200°C. Намазваме тестото с разбит с малко вода жълтък и
печем 40-45 минути, докато хляба стане златист и хрупкав. Ако започне да потъмнява прекалено много, покриваме с фолио.
Изваждаме от фурната и охлаждаме за 10 минути, преди да разрежем.