Време за подготовка: 20 минути
Време за готвене: 90 минути
Порции: 4
Продукти:
70 г настърган кашкавал
2 големи картофа
2 с.л. зехтин
80 г масло
2 глави лук
2 с.л. шери
100 г Philadelphia с билки
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Слагаме добре измитите картофи в тава покрита с хартия за печене, поливаме със зехтин, разнасяме и подправяме със сол и черен пипер. Печем 60 минути в предварително загрята до 200°C фурна.
През това време пригответе лука.
Обелваме лука, разрязваме на две и нарязваме на тънки филийки. В широк тиган загряваме 30 г от маслото, слагаме лука и готвим на средно силен огън 10-12 минути, докато омекне.
Намаляме котлона, посоляваме и готвим още 20-30 минути, като разбъркваме периодично, докато лука се карамелизира.
Наливаме шерито, разбъркваме и оставяме за 2-3 минути. Сваляме съда от котлона и оставяме настрана.
Изваждаме картофите от фурната, охлаждаме за кратко и разрязваме на две.
С лъжица издълбаваме вътрешността, като оставим около борд от около ½ сантиметър и връщаме издълбаните половинки в тавата.
Към издълбаната вътрешност на картофите добавяме крем сиренето Philadelphia, останалото масло и карамелизирания лук. Посоляваме, подправяме с черен пипер на вкус и разбъркваме добре.
Разпределяме плънката в издълбаните картофени половинки и връщаме във фурната за още 20 минути.
Изваждаме от фурната, поръсваме с настъргания кашкавал и печем още 5-6 минути, докато кашкавала се разтопи и запече.