Време за подготовка: 20 минути
Време за готвене: 25 минути
Порции: 10-12
За соления вариант:
320 г брашно
1 с.л. бакпулвер
1 ч.л. сол
170 г студено масло
2 яйца
120 мл пълномаслена сметана
220 г сирене чедър
½ връзка ситно нарязан копър
1 яйце за намазване
1 с.л. сметана за намазване
За крема:
300 г Philadelphia с билки
2-3 с.л. пълномаслена сметана
За сладкия вариант:
320 г брашно
1 с.л. бакпулвер
1 ч.л. сол
170 г студено масло
2 яйца
120 мл пълномаслена сметана
200 г ягоди
сметана за намазване
За крема:
300 г Philadelphia Original XL
2 с.л. пудра захар
1 ч.л. ванилова паста
2 с.л. пълномаслена сметана
Начин на приготвяне:
За сладките кифлички в купата на кухненски робот слагаме брашното, бакпулвера, солта и нарязаното на кубчета масло. Смиламе до получаването на трохи. Прибавяме разбитите яйца и сметаната и смиламе отново, докато се оформи тесто. Прехвърляме в купа и оставяме настрана.
Без да мием купата на робота повтаряме приготвянето на тестото и прибавяме настъргания чедър и ситно нарязания копър и смесваме. Изсипваме тестото върху леко набрашнен плот и разточваме на кора с дебелина около 2-3 см. С ринг изрязваме кръгчета и подреждаме в тава покрита с хартия за печене. Намазваме с разбито с малко сметана яйце и оставяме настрана.
Към първото тесто добавяме нарязаните на кубчета ягоди и разбъркваме с шпатула. Нарязваме с ринг и подреждаме в тава покрита с хартия за печене. Поръсваме с малко захар и печем заедно със солените кифлички 25-30 минути в предварително загрята до 200°C фурна, като по средата на печенето сменяме местата на тавите.
Приготвяме двата крема за кифличките. В купа слагаме Philadelphia Original XL, добавяме пудрата захар, ваниловата паста и сметаната и разбъркваме.
В друга купа слагаме Philadelphia с билки, прибавяме сметаната и разбъркваме.
Разчупваме внимателно кифличките през средата и намазваме с крем.
Подреждаме в плато за сервиране и поднасяме.