Картофен кейк с Philadelphia мус, аспержи, шунка и поширани яйца

Необходими продукти:
За Philadelphia муса:

175 г Philadelphia Original
100 мл млечна сметана
щипка сол едросмляна морска сол
щипка прясно смлян черен пипер

За картофения кейк:
3 големи картофа (около 600 г), обелени и натъргани
1 яйце, леко разбито
80 г брашно
1 ч.л. бакпулвер
2 стръка пресен лук, нарязани на ситно
2 скилидки чесън, пресован
1 с.л. пресен копър, нарязан на ситно
1 ч.л. едросмляна морска сол
½ ч.л. прясно смлян черен пипер
около 100 мл зехтин или слънчогледово олио за пържене, според размера на тигана

За аспержите:
връзка аспержи, измити и подсушени
2-3 с.л. зехтин
2 скилидки чесън, пресован
прясно изцеден сок от ½ лимон
настъргана кора от ½ лимон

За гарниране:
резенчета шунка, тънко нарязана
6 поширани яйца
сол и пипер на вкус
1 с.л. пресен лук, ситно нарязан

Начин на приготвяне:
За Philadelphia муса:

В купа смесваме крем сиренето, сметаната, подправките и разбиваме с миксер на висока степен до гладък крем.

За картофения кейк:
В голяма купа смесваме настърганите картофи, яйцето, пресятото с бакпулвера брашно, лукът, чесънът, копърът, солта и пипера и разбъркваме, докато се смесят напълно.

Разделяме на 2 части за 2 големи картофени кейка или на 6 равни части (около 2-3 с.л. на кейкче) за 6 индивидуални кейкчета.

В подходящ тиган загряваме зехтина (или олиото), изсипваме избраното количество смес и оформяме кръг с дебелина около 2-2.5 см.

Пържим на средно-силна степен по 2-3 минути от всяка страна и поставяме върху кухненска хартия, да се отцеди от мазнината.

За пошираните яйца:
Приготвяме си голяма купа с лед и вода. В дълбок съд с кипваме около 2 л вода и 1 с.л. бял оцет, след което редуцираме температурата, докато водата започне да къкри без мехурчета, пошираме яйцата едно по едно, или по 3 за 2.5-3 минути и прехвърляме готовите яйца в ледена баня, за да спрем готвенето на жълтъка.

За аспержите:
Почистваме добре измитите и подсушени аспежи от жилавата част в основата.

В тиган нагорещяваме зехтина, добавяме пресования чесън, лимоновия сок и натърганата кора от лимон и разбъркваме.

Добавяме почистените аспержи и готвим 5 минути, като с шипка си помагаме да ги обръщаме от всички страни – точно колкото да се овкусят, но да останат свежи на цвят и хрупкави.

Сглобаване на картофения кейк:
С лъжица изваждаме яйцата от ледената баня, подсушаваме за кратко върху кухненска хартия.

Ако предпочитаме яйцата топли, потапяме ги в купа с гореща вода за 30-40 секунди, преди да подсушим.

Поставяме кейка в подходяща чиния и гарнираме щедро с Philadelphia мус.

Подреждаме отгоре аспержи, резенчета шунка и внимателно поставяме пошираните яйца.

Поръсваме със сол и пипер на вкус и ситно нарязан пресен лук.