Кюфтенца от спанак и киноа

Необходими продукти:
1 ч.ч. киноа
500 г пресен спанак
1 морков
2 стръка пресен лук
1 скилидка чесън
2 яйца
⅓ ч.ч. галета или пълнозърнесто брашно
1 ч.л. бакпулвер
250 г фета сирене (може и обикновено)
4 с.л. зехтин
1 ч.л. кимион
1 ч.л. къри
сол и черен пипер на вкус

За соса:
3 с.л. майонеза
4 с.л. Philadelphia Original
сокът от ½ лайм или лимон
копър
малко наситнен пресен лук

Начин на приготвяне:
Първо приготвяме киноата. Измиваме я добре и я сваряваме с две чаши вода. Трябва да поеме цялата вода. След това я оставяме да се охлади.

Бланшираме спанака, за да омекне. Прецеждаме и оставяме да се охлади. През това време приготвяме останалите продукти – настъргваме моркова, наситняваме пресния лук и чесъна, настъргваме сиренето или го начупвпаме с ръце, разбиваме яйцата. Когато спанакът се охлади, наситняваме и него.

В купа смесваме готовата киноа, лука, чесъна, яйцата, солта и бакпулвера. Разбъркваме добре. Прибавяме спанака, кимиона, кърито, зехтина и галетата или брашното. Разбъркваме всичко добре и оставяме за около 5 минути. Ако сместа е рядка, можем да добавим още малко брашно/галета. Накрая добавяме сиренето и разбъркваме. Прибираме сместа в хладилника за 15 минути.

Можем да изпържим или изпечем кюфтенцата на фурна. При първия вариант загряваме тигана на силен огън и пържим до получаване на златиста коричка.

Ако правим кюфтенцата на фурна – загряваме я предварително на 200°C. Слагаме хартия за печене в тавата, която сме намазали с малко зехтин. Печем около 20 минути или до златиста коричка.

За соса:
Смесваме всички съставки – майонезата, крем сиренето, сока от лайм/лимон, копъра и пресния лук. Разбъркваме до получаването на гладка смес и оставяме в хладилника за 30 минути.

Сервираме кюфтенцата топлии, със свежа салата и Philadelphia сос.