Шоколадова торта

Необходими продукти:
1 ч.ч. натрошени на ситно парченца шоколад
¾ ч.ч. горещо сварено кафе
¾ ч.ч. олио
¾ ч.ч. сметана
4 яйца
1 ч.л. екстракт от ванилия
2 ч.ч. брашно
2 ч.ч. захар
¼ ч.ч. какао
1 ч.л. сол
1 ч.л. сода за хляб
½ ч.л. бакпулвер

За глазурата:
450 г Philadelphia Original
1 ч.ч. масло
2 ч.л. екстракт от ванилия
450 г пудра захар
½ ч.ч. какао
1 щипка сол

Начин на приготвяне:
За тортата:

Предварително загряваме фурната до 180°C. Подготвяме 3 кръгли форми за печене с диаметър 23 см и ги напръскваме с незалепващ спрей за готвене.

В купа смесваме шоколадовите парченца и горещото кафе. Разбъркваме ги, докато шоколадът се разтопи. Добавяме олиото, сметаната, яйцата и ванилията. Разбъркваме, докато се получи гладка смес.

В голяма купа смесваме брашното, захарта, какаото, солта, содата и бакпулвера. Добавяме към тях сместа с шоколада, като разбъркваме постоянно. Разделяме готовата смес поравно в трите подготвени форми за печене.

Печем ги в предварително загрятата фурна около 25 минути, като проверяваме с клечка за зъби дали са готови. Оставяме да изстинат в тавите за 10 минути, след което обръщаме върху решетка и изчакваме още около 1 час, за да изстинат напълно.

За глазурата:
Разбиваме крема сиренето, маслото и ванилията с миксер на средна скорост за 2-3 минути. В купа смесваме захарта, какаото и солта. Добавяме ги постепенно към сместа с крема сиренето, като междувременно разбиваме с миксера на бавна скорост, за да се получи лека и пухкава смес.

Разнасяме глазурата между слоевете на тортата, които нареждаме един върху друг. Разнасяме тънък слой и отстрани, като заглаждаме с шпатула, след което оставяме тортата за 30 минути. Накрая разнасяме още един слой върху горната и страничната част на тортата. Може да украсим с шоколадови стърготини.