Великденски козунак с Philadelphia Original

Необходими продукти:
за 4 средно големи козунака или 2 големи

За тестото:
3 яйца + 1 жълтък, леко разбити
200 г захар
100 г Philadelphia Original
100 г заквасена сметана
60 г масло, разтопено
40 мл зехтин
½ с.л. прясно изцеден сок от лимон
1 с.л. екстракт ванилия
настърганата кора от 1 лимон
650-800 г пресято брашно, плюс допълнително, ако е необходимо
щипка сол
10 г суха мая (или 30 г (¾ кубче) свежа)
мазнина за оформяне

За плънката:
Можем да приготвим плънката за всички козунаци еднородна или различна за всеки един, по избор:
3 с.л. с връх шипков мармалад или домашно сладко по избор + 3 с.л. едро нарязани орехи, леко запечени
3 с.л. с връх течен шоколад + 3 с.л. едро нарязани лешници, леко запечени
3 с.л. с връх карамелизирано кондензирано мляко (или домашно приготвен карамел) + 3 с.л. едро нарязани бадеми, леко запечени
3 с.л. с връх кафява захар + 3-4 локума, нарязани на по-дребни кубчета + 3 с.л. захаросани портокалови корички (или предпочитани захаросани сухи плодове или ядки)
100 г стафиди (или предпочитани сухи плодове)

За глазурата:
1 белтък, разбит на сняг
200 г Philadelphia Original
100 г бял шоколад
200 мл млечна сметана

За декориране, по избор:
100 г млечен шоколад, настърган на едро (с белачка за плодове)
шоколадови яйчица, боядисани със сладкарски бои в златно, розово и лилаво или синьо, по избор
захарни поръски в розово и синьо
свежи и/или захарни (фонданови) цветя в розово и лилаво или синьо

Начин на приготвяне:
В контенейра на хлебобекарната добавяме последователно продуктите – яйца, захар, заквасена сметана, крем сирене Philadelphia, разтопено масло, зехтин, лимонов сок, ванилия, настъргана кора от лимон, половината от брашното, щипка сол и сухата мая.

Стартираме хлебопекарната на програма “Тесто” – моята е с продължителност 150 минути. Изчакваме продуктите да се смесят и след това започваме да добавяме втората половина от брашното, като след всяко добавяне изчакваме да се поеме от сместа – до получаването на меко тесто, което само се отделя от стените на контейнера и не се “маже” под бъркалките. Може да е необходимо малко повече или малко по-малко от посоченото количество брашно – в зависимост от големината на яйцата или гъстотата на сметаната.

Ако тестото не е втасало достатъчно след приключване на програмата, необходимо е поне да удвои обема си – оставяме във включената хлебопекарна, докато втаса до желаното състояние или изваждаме контейнера, покриваме със стреч фолио или памучна кърпа и оставяме за 10-15 минути в предварително загрята до 40-50°C и изключена фурна.

Ако замесваме на ръка, стартираме първо в малка купа маята с 1-2 с.л. заквасена сметана, захар и брашно, а в голяма купа или тава добавяме първо сухите продукти, след това течните продукти и активираната маята и месим поне 15-20 минути, след което оставяме тестото, покрито със стреч фолио или памучна кърпа, на топло или в предварително загрята до 40°C-50°C и изключена фурна да втасва, докато удвои обема си.

Загряваме предварително фурната до 40-50°C. Намасляваме избраните форми за печене или покриваме с хартия за печене. Изсипваме втасалото вече тесто върху намаслен работен плот и разделяме на четири (или две) равни части, като всяка от тях разделяме на още три.

Разтегляме с ръка всяка от частите по посока на жилките на тестото на правоъгълна кора с размери около 30-15 см, намазваме тънко с избраната плънка (или поръсваме с кафява захар), поръсваме с избраните ядки и стафиди (или портокалови корички) и навиваме на руло, като прищипваме края на тестото към рулото, за да не се развива. Разтегляме леко всяко от рулата, като междувременно усукваме “на фитил” и сплитаме на плитка.

Прехвърляме във формата за козунак и оставяме за 30-40 минути (или докато поне удвои обема си) на топло или в предварително загрятата до 40°C-50°C и изключена фурна да втасва. Загряваме фурната на 180°C или 160°C с вентилатор.

Намазваме втасалите козунаци с разбит на сняг белтък и печем на средна скара 35-40 минути при вертикални форми или 25-30 минути при хоризонтални – или докато забито в тестото дървено шишче излиза сухо, като след 15-20-тата минута покриваме с алуминиево фолио, за да не прегарят.

Оставяме готовите козунаци да се охладят за 4-5 минути с формите за печене върху решетка, след което изваждаме от формите и охлаждаме върху решетка. Междувременно приготвяме глазурата, като на водна баня разтопяваме белия шоколад и оставяме да се поохлади.

Добавяме на тънка струйка към крем сиренето Philadelphia, като непрекъснато разбиваме с миксер, до получаването на гладък крем.

Разбиваме млечната сметана с миксер до меки връхчета и добавяме на части към крема, като разбъркваме с шпатула от долу нагоре до пълното ѝ усвояване. Нансяме глазурата с шпатула върху всеки от козунаците и разнасяме, докато се поразтече отстрани или шприцоваме с пош и накрайник.

Поръсваме с част от настъргания млечен шоколад на върха на всеки от козунаците – като гнездо и декорираме с шоколадовите яйца, поръските и цветята, по избор.

Поднасяме като център на великденската трапеза, за десерт или за подслаждане на празниците по всяко време – с любима топла или студена напитка.