Празнична шарлота с ароматен чийз мус с Philadelphia Original XL

Необходими продукти:
300 г Philadelphia Original (XL опаковка)
100 г бял шоколад
50 + 50 г натурален (или млечен) шоколад
1 с.л. емулсия канела (или 1 ч.л. канела на прах)
1 с.л. есенция ванилия
1 с.л. настърган на едро натурален шоколад
1 с.л. орехи (или ядки по избор), ситно нарязани
½ ч.л. подправки за коледни бисквитки, по избор
200 + 100 мл млечна сметана 30%-35%
5 до 10 г желатин + 30 мл студена вода
3-4 с.л. бърбън (или коняк, ром, ликьор), по избор (може и силно студено еспресо)
400 г опаковка бишкоти
250 мл силно еспресо, студено
1 с.л. какао на прах, за поръсване

Начин на приготвяне:
Накисваме желатина в студената вода за 5-10 минути. Разтопяваме на водна баня белия шоколад и оставяме да се охлади.

Разтопяваме на водна баня 50 г тъмен шоколад и оставяме да се охлади. Останалите 50 г тъмен шоколад нарязваме с нож на едри стърготини.

Кипваме 100 мл прясна сметана, отстраняваме от огъня, добавяме накиснатия желатин, разбъркваме до пълното му разтваряне и оставяме да се охлади.

В купа разбиваме с миксер на средна скорост крем сиренето с разтопения бял шоколад до гладък крем. Добавяме сметаната с желатина, ванилията, канелата, подправките за бисквитки, 1 с.л. настърган шоколад, орехите и отново разбъркваме.

В отделна купа разбиваме 200 мл млечна сметана до меки връхчета и добавяме поетапно към чийз крема, като разбъркваме с шпатула от долу нагоре, докато се смесят. Отделяме ¼ от крема, добавяме разтопения тъмен шоколад и бърбъна и разбъркваме до пълното им смесване.

Застиламе дъното и стените на правоъгълна форма за кекс със свежо фолио. Потапяме за кратко всяка от бишкоти в студеното кафе и подреждаме плътно по дъното и стените с озахарената страна към формата. Изсипваме белия чийз крем и заравняваме. Изсипваме отгоре шоколадовия крем и покриваме с бишкоти, като отново първо ги потапяме бързо в студено кафе.

Покриваме със свежо фолио и оставяме за поне 4 часа в хладилника да стяга. Обръщаме готовата шарлота върху поднос и освобождаваме от формата и фолиото. Поръсваме с какао и останалия настърган шоколад.