Необходими продукти за 16 средно големи/12 големи или 24 малки еклера:
Подготовка: 15 минути
Приготвяне: 60 минути
За еклерите:
200 мл вода
50 мл олио
80 г брашно
щипка сол
2 яйца
1 ч.л. екстракт ванилия (2 прахчета, или ½ ампула)
За крема:
350 г Philadelphia Original
100 г пудра захар
1 с.л. екстракт ванилия (3-4 прахчета, или 1 ампула)
200 мл млечна сметана
За гарниране:
100 г ягоди (боровинки, малини или други сезонни плодове)
листенца свежа мента
1-2 с.л. пудра захар, за поръсване
Начин на приготвяне:
На еклерите:
Загряваме предварителни фурната до 200С. Застиламе дъното на голяма и плитка тава с хартия за печене. В купа смесваме брашното и солта.
В съд с незалепващо покритие кипваме водата и олиото, превключваме на средна степени добавяме наведнъж брашното и солта, като разбъркваме енергично с щпатула или дървена лъжица, докато тестото започне да се отделя от стените на съда и да се събира на топка. Отстраняваме и оставяме да поизстине за 3-4 минути.
Добавяме яйцата – едно по едно, като разбъркваме непрекъснато, до пълното усвояване на всяко.
Прехвърляме тестото в пош с накрайник #2D и шприцоваме в застланата с хартия за печене тава розички на рaзстояние една от друга, тъй като удвояват обема си при печене, или оформяме с лъжичка.
Печем в предварително загрята до 200C фурна за 15 минути, след което намаляваме температурата на 180C – без да отваряме вратата на фурната – и печем още 20 минути, или докато еклерите придобият златисто-кафяв цвят.
Изключваме фурната, леко отваряме вратата, подпъхваме дръжката на дървена лъжица и оставяме еклерите така във фурната за още 10 минути.
Изваждаме и оставяме да изстинат напълно върху решетка.
На крема:
Междувременно приготвяме крема, като разбиваме в по-голяма купа крем сиренето Philadelphia с пудрата захар и ванилията до гладък крем .
В отделна купа разбием сметаната до меки връхчета и добавим на части към крем сиренето, като разбъркваме с шпатула от долу нагоре до пухкав крем.
Прехвърляме крема в пош с изполавания вече за оформянето на еклерите накрайник и ако е необходимо, съхраняваме в хладилника, докато еклерите изстинат напълно.
Сглобяване на еклерите:
Почистваме и измиваме ягодите, оставяме да се подсушат върху кухненска хартия и нарязваме на резенчета или кръгчета, по избор.
С остър нож изрязваме върховете на всеки от еклврите и пълним с Philadelphia крема.
Гарнираме с резенчета ягоди и листенца мента и покриваме с изрязаното капаче.
Преди да поднесем, поръсваме с пудра захар. Сервираме с предпочитана гореща напитка или домашна лимонада 🙂