Еклери с пухкав Philadelphia крем

Необходими продукти за 16 средно големи/12 големи или 24 малки еклера:
Подготовка: 15 минути
Приготвяне: 60 минути

За еклерите:
200 мл вода
50 мл олио
80 г брашно
щипка сол
2 яйца
1 ч.л. екстракт ванилия (2 прахчета, или ½ ампула)

За крема:
350 г Philadelphia Original
100 г пудра захар
1 с.л. екстракт ванилия (3-4 прахчета, или 1 ампула)
200 мл млечна сметана

За гарниране:
100 г ягоди (боровинки, малини или други сезонни плодове)
листенца свежа мента
1-2 с.л. пудра захар, за поръсване

Начин на приготвяне:
На еклерите:
Загряваме предварителни фурната до 200С. Застиламе дъното на голяма и плитка тава с хартия за печене. В купа смесваме брашното и солта.

В съд с незалепващо покритие кипваме водата и олиото, превключваме на средна степени добавяме наведнъж брашното и солта, като разбъркваме енергично с щпатула или дървена лъжица, докато тестото започне да се отделя от стените на съда и да се събира на топка. Отстраняваме и оставяме да поизстине за 3-4 минути.

Добавяме яйцата – едно по едно, като разбъркваме непрекъснато, до пълното усвояване на всяко.

Прехвърляме тестото в пош с накрайник #2D и шприцоваме в застланата с хартия за печене тава розички на рaзстояние една от друга, тъй като удвояват обема си при печене, или оформяме с лъжичка.

Печем в предварително загрята до 200C фурна за 15 минути, след което намаляваме температурата на 180C – без да отваряме вратата на фурната – и печем още 20 минути, или докато еклерите придобият златисто-кафяв цвят.

Изключваме фурната, леко отваряме вратата, подпъхваме дръжката на дървена лъжица и оставяме еклерите така във фурната за още 10 минути.
Изваждаме и оставяме да изстинат напълно върху решетка.

На крема:
Междувременно приготвяме крема, като разбиваме в по-голяма купа крем сиренето Philadelphia с пудрата захар и ванилията до гладък крем .
В отделна купа разбием сметаната до меки връхчета и добавим на части към крем сиренето, като разбъркваме с шпатула от долу нагоре до пухкав крем.

Прехвърляме крема в пош с изполавания вече за оформянето на еклерите накрайник и ако е необходимо, съхраняваме в хладилника, докато еклерите изстинат напълно.

Сглобяване на еклерите:
Почистваме и измиваме ягодите, оставяме да се подсушат върху кухненска хартия и нарязваме на резенчета или кръгчета, по избор.
С остър нож изрязваме върховете на всеки от еклврите и пълним с Philadelphia крема.

Гарнираме с резенчета ягоди и листенца мента и покриваме с изрязаното капаче.

Преди да поднесем, поръсваме с пудра захар. Сервираме с предпочитана гореща напитка или домашна лимонада 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.