Панакота с крем сирене и аспержи

Необходими продукти за 8 малки форми (приблизително по 120 мл):
За основата:
⅔ ч трохи панко
1 ч. бадемово брашно
60 г масло, разтопено

За панакотата:
250 г аспержи, почистени, върховете отделени
2 стръка зелен лук
½ малка връзка копър
1 кутия Philadelphia Light
50 г синьо сирене, натрошено, по желание
100 мл сметана 20% масленост
400 мл мляко
1 пакетче желатин

Начин на приготвяне:
Пригответе основата, като разбъркате в купа трохите панко, бадемовото брашно, малко сол, смлян черен пипер и маслото. Сместа трябва да прилича на влажни трохи. Разпределете я на дъното на формичките, в които ще правите панакотата – малки стъклени или порцеланови купички, или формички за пудинг с двустранно отваряне (подвижно дъно и капаче). Притиснете с пръсти към дъното и приберете в хладилник.

Нарежете аспержите на парчета, запазете върховете за декорация. Поставете нарязаните аспержи заедно с нарязания лук в купата на блендер и смелете. Добавете нарязания копър, крем сиренето и синьото сирене (ако слагате) и пасирайте отново, докато получите сравнително гладка смес. Можете да добавите и малко от млякото, за да направите сместа по-лесна за пасиране. Накрая пресипете в тенджера и добавете сметаната и млякото, подправете със сол и черен пипер и затоплете леко сместа – до около 40℃.

Пригответе желатина по указанията на опаковката – накиснете го в съд с малко вода и щом набъбне, го разтопете на водна баня или на много слаб котлон. Прибавете към разтопения желатин няколко лъжици от млечната смес, разбъркайте, за да се темперира и добавете цялото количество към млечната смес. Разбъркайте добре, оставете да изстине и охладете за кратко в хладилник, но внимавайте да не се желира. Щом започне леко да се сгъстява, разпределете сместа във формичките и охладете до пълното им стягане.

Когато сте готови да сервирате, глазирайте върховете на аспержите с малко зехтин в тиган, и ги подправете със сол и черен пипер. Поставете по няколко връхчета върху всяка панакота и поднесете. Може да добавите и стрък копър или тънко резенче лимон.