Бананов пай

Необходими продукти:

Продукти за блата:
120 г студено масло
300 г маслени бисквити

За карамела:
400 мл подсладено кондензирано мляко
125 г кафява захар
110 г краве масло

Продукти за плънката:
Philadelphia Original XL
шоколадови стърготини (по желание)
1/2 с. л. инстантно кафе

Начин на приготвяне:

Натрошаваме бисквитите и към тях добавяме маслото на кубчета. Полученото тесто слагаме във форма с падащо дъно, като 1/3 оформяме по стените на формата. Притискаме добре и печем в предварително загрята фурна на 190°C за около 15 минути.

Междувременно подготвяме и карамела. Маслото се разтопява и към него се добавя кафявата захар. Бърка се на силен огън, докато се получи карамел. Налива се кондензираното мляко, намалява се силата на огъня и се вари още 5 минути. Оставяме настрани да се охлади.

След като изстине блата слагаме от карамела и нареждаме върху него кръгчетата банан.

За плънката смесваме Philadelphia Original с разтвореното в 1 с. л. вода инстантно кафе. След като е готова слагаме нарязаните на кръгчета банани. Над тях разпределяме крема и прибираме пая в хладилника за поне 2 часа или за една нощ. Преди сервиране поръсваме с натрошен шоколад.