Необходими продукти:
За основата
200 г брашно
50 г какао
4 бр. яйца
120 г меко масло
120 г мед
30 г кокосова захар
1 с.л бакпулвер
щипка сол
За черешовия слой:
300 г почистени от костилките череши и разполовени
10 г ябълков пектин без захар
50 г кафява захар
4 с.л. мед
1/2 ч.л. лимонена киселина + 1 с.л. вода
10 г желатин + 70-80 мл вода
За слоя с Philadelphia:
500 г Philadelphia Original
150 г пудра захар
200 г течна готварска сметана
ванилия
Начин на приготвяне:
За основата:
Брашното се пресява. С миксер се разбиват яйцата с мекото масло, меда и захарта до получаване на пухкава смес.
В отделна купа се смесват брашното, какаото, бакпулвера, солта и се разбъркват добре с лъжица.
Постепенно сухата смес се прибавя към мократа и с шпатула се смесват до хомогенна смес. Пече се в предварително загрята на 170°C фурна за около 30 минути.
За черешовия слой
За черешовия слой се пюрират 220 г от черешите и се поставят в касерола. Към пюрето се добавят и останалите разполовени череши.
Отделно пектинът се смесва със захарта. Лимонената киселина се разтваря с предвидената за нея вода.
Касеролата се поставя на котлона на умерен огън. Когато черешите се загреят леко, се добавя пектина със захарта и меда. Сместа се бърка постоянно, докато заври и 1-2 минути след завирането. Касеролата се маха от котлона и към сместа се добавя разтворената във вода лимонена киселина.
Накиснете желатина във вода по предписание на опаковката и го оставете да набъбне. Прибавете го към топлата, но не гореща черешова смес и разбъркайте добре.
За слоя с Philadelphia
Разбиват се Philadelphia Original с пудрата захар, сметаната и ванилията, до получаване фин крем.
В тава с падащо дъно (диаметър 20-23 см) се поставя напълно охладената готова основа, върху нея се изсипва равномерно черешовият слой, а най-отгоре се изсипва и сместа с Philadelphia Original. Готовата торта се прибира във фризер за поне 6 часа.
По желание при сервиране, сладоледената торта може да се залее с шоколадов ганаш или да декорирате с пресни череши.