Боровинков терин с Philadelphia и кисело мляко

Необходими продукти:
Блат:
100 г пресни боровинки
120 г пудра захар
1 с.л. лимонов сок
3 яйца
щипка сол
ванилия
70 г брашно
30 г царевично нишесте
1⁄4 ч.л. бакпулвер

Крем:
200 г пресни боровинки
100 г пудра захар
1 с.л. лимонов сок
9 г желатин
250 г Philadelphia Original
300 г пълномаслено кисело мляко
ванилия
настъргана кора от 1 лимон

Глазура:
100 г натрошен бял шоколад
20 г кокосово масло
по желание лилава хранителна боя

Начин на приготвяне:
Блат:
Пасирайте боровинките с 20 г от пудрата захар и лимоновия сок. Разбийте
жълтъците на крем с останалата захар и ванилията. Отделно разбийте
белтъците на сняг с щипка сол.

Пресейте заедно брашното, нишестето и бакпулвера. Към жълтъците прибавете
боровинковото пюре, а след това белтъците и сухата смес, като ги редувате. Бъркайте внимателно с лопатка, а не с миксер.

Изсипете тестото в голяма правоъгълна тава, покрита с хартия за печене. Изпечете блата за около 10-15 мин. в загрята на 180°C фурна.

След като изстине го отлепете от хартията и нарежете на части с размерите на
формата, в която ще желирате терина. Нужни са ви дъно, стени и едно парче за
похлупване. За да сте прецизни в мерките ползвайте линия.

С отрязаните части облечете формата от вътрешната страна, като оставите
парчето, с което трябва да покриете крема. Остатъците от блата замразете или
ползвайте за друг десерт.

Крем:
Пасирайте боровинките с 20 г от захарта и лимоновия сок. Затоплете ги леко.
Залейте желатина с малко студена вода и го оставете да набъбне. Втечнете го,
като го загреете на водна баня или в слаба микровълнова фурна. Прибавете го
към боровинките и разбъркайте.

В купа смесете крем-сиренето заедно с останалата захар, ванилията, киселото
мляко и лимоновата кора. Налейте боровинковото пюре и разбийте на
хомогенна смес с телена бъркалка.

Излейте крема във формата и захлупете с останалото парче блат. Притиснете
внимателно с длан за да прилепне добре. Приберете формата в хладилника за
няколо часа докато кремът се желира напълно.

Глазура:
Стопете шоколада на водна баня. Докато е горещ, прибавете кокосовото масло и
разбъркайте докато се стопи и усвои от шоколада.

Извадете формата от хладилника и я обърнете върху равна чиния. Отстранете я
и залейте терина с глазурата.

Гарнирайте с боровинки и върнете в хладилника докато шоколадът се стегне.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *