Необходими продукти
За основата:
200 г какаови бисквити
80 г разтопено масло
За крема:
300 г Philadelphia Original XL
200 мл сладкарска сметана
100–120 г паста от шамфъстък
70–100 г пудра захар
1 ч.л. ванилия
5 г желатин (по желание, за по-стегнат крем) с 2 с.л. вода
За черешовата заливка:
300 г череши без костилки
2–3 с.л. захар
1 ч.л. лимонов сок
1 ч.л. царевично нишесте с 1–2 с.л. вода
Начин на приготвяне:
Смиламе какаовите бисквити на ситно. Смесваме ги с разтопеното масло до получаване на ронлива смес. Разпределяме я равномерно на дъното на форма с подвижен ринг (около 20–22 см), притискаме добре и оставяме в хладилник за около 30 минути да стегне.
В купа разбиваме Philadelphia Original XL с пудрата захар, пастата от шамфъстък и ванилията, докато се получи гладка смес.
Отделно разбиваме сметаната и внимателно я смесваме с останалата смес.
Ако искаме по-стегнат крем – разтваряме желатина във вода, оставяме го да набъбне и го разтапяме на водна баня (без да завира). Оставяме да се охлади леко и го прибавяме бавно към крема, като разбъркваме внимателно.
Изсипваме крема върху охладената основа и го разпределяме равномерно. Връщаме във хладилника за поне 4 часа или цяла нощ.
Слагаме черешите в касерола със захарта и лимоновия сок. Варим 5–7 минути на умерен огън, докато пуснат сок.
Разтваряме нишестето във вода и го добавяме към черешите, като разбъркваме, докато сместа леко се сгъсти. Оставяме я да се охлади напълно.
Изваждаме чийзкейка от формата и заливаме с охладената черешова смес. По желание украсяваме с цели шамфъстъци или пресни череши.