Време за подготовка: 20 минути
Време за готвене: 1 час и 20 минути
Порции: 6-8
Продукти за карамелените ябълки:
3 ябълки
40 г масло
2 с.л. захар
1 ч.л. канела на прах
За основата:
200 г джинджифилови бисквити
75 г разтопено масло
За пълнежа:
350 г Philadelphia Original
250 г сирене рикота
2 с.л. брашно
175 г пудра захар
2 ч.л. ванилов екстракт
2 яйца
1 жълтък
Начин на приготвяне:
Половината ябълки обелете, отстранете семената и нарежете на кубчета.
В касерола разтопете половината масло, добавете половината захар и 1 ч.л. канела и разтопете на средно силен огън. Сложете ябълките и гответе 6-7 минути, като разбърквате периодично, докато омекнат и започнат да се карамелизират. Прехвърлете в купа и оставете да се охладят.
Към смлените джинджифилови бисквити добавете разтопеното масло и разбъркайте.
Изсипете бисквитите в намаслена и покрита с хартия форма за печене с размери 11х21 см. Притиснете добре, за да оформите основата и печете 5 минути в предварително загрята до 180°C фурна.
Извадете съда от фурната, изсипете карамелените ябълки и сока от готвенето им и разпределете на равномерен пласт. Оставете съда настрана, докато приготвите плънката. В голяма купа сложете крем сирене Philadelphia Original, сиренето рикота, яйцата и жълтъка. Добавете пудрата захар, брашното и ваниловият екстракт и разбийте до получаването на пухкава кремообразна смес.
Излейте сместа върху основата и печете 1 час в загрята до 180°C фурна. Охладете чийзкейка до стайна температура, а след това оставете в хладилник за 1 нощ. Останалите 3 ябълки нарежете на тънки филийки без да белите.
В тиган загрейте останалите масло, захар и канела. Сложете резенчетата ябълки и гответе 5-6 минути, докато омекнат и се карамелизират. Свалете съда от котлона и оставете да се охладят.
Прехвърлете кейка върху дъска или плато за сервиране и гарнирайте с карамелените резенчета ябълка. Полейте със соса от готвенето и поръсете с канела.