Необходими продукти:
За основата:
150 г чаени бисквити
100 г краве масло
100 г меласа (кафява захар)
За пълнежа:
300 мл течна сметана
680 г Philadelphia Original
100 г захар
2 с.л. пудра захар
60 г заквасена сметана
2 ч.л. лимонов сок
1 ч.л. ванилов екстракт
½ ч.ч. сладко от боровинки
1 ч.ч. сладко от ягоди
Начин на приготвяне:
Натрошаваме бисквитите в кухненски робот на ситни трохи, смесваме с маслото и захарта и изсипваме в тава за печене с подвижни стени и 20 см диаметър. Притискаме с капака на тенджера или с дъното на чаша, за да получим плътна основа за чийзкейка. Прибираме основата в хладилника.
В миксер разбиваме течната сметана до твърди връхчета и я оставяме на страна.
Отново с помощта на миксер разбъркваме Philadelphia Original и захарта до гладкост. Добавяме пудрата захар, заквасената сметана, лимоновия сок и ваниловия екстракт, разбиваме за 2-3 мин до получаване на хомогенна смес и се уверяваме, че в сместа ни няма никакви бучки.
В 3 различни купи разделяме пълнежа на две половини, след това едната от половините разделяме на още две. В купата с най-много пълнеж разбъркваме сладкото от ягоди, а в една от другите – сладкото от боровинки.
С помощта на шпатула добавяме битата сметана към останалите съставки от пълнежа.
Изваждаме основата от хладилника и сглобяваме чийзкейка като започваме да редим пълнежите отвън навътре – започваме с белия – най-външния слой, продължаваме с боровинковия и завършваме с ягодовия по средата.
Прибираме чийзкейка в хладилника за през нощта.