Необходими продукти:
525 касис
450 г стафиди
110 г смес от сушени плодове, нарязани на ситно
1 чаша захаросани череши, разрязани наполовина
300 г брашно
щипка сол
½ ч.л. канела
½ ч.л. индийско орехче
300 г масло на стайна температура
300 г мека кафява захар
½ лимон с кората
6 големи яйца, леко разбити
3 с.л. бренди
За глазурата:
1 белтък, разбит на сняг
200 г Philadelphia Original
100 г бял шоколад
200 мл течна сметана
Декорацията е по желание
Начин на приготвяне:
1) Загрейте фурната на 150°C. В кръгла форма за чийзкейк сложете хартия за печене.
2) В голяма купа смесете: касиса, стафидите, сушените плодове и черешите, заедно с брашното, солта и останалите подправки.
3) В друга голяма купа разбийте маслото със захарта до светла и пухкава консистенция. Добавете и внимателно разбъркайте лимоновата кора. Добавете разбитото яйце към маслената смес бавно, малко по малко, като разбивате добре след всяко добавяне.
4) Внимателно прибавете половината брашно и плодовете към сместа с яйцата и маслото, и повторете, докато се смесят напълно. Накрая добавете брендито.
5) Изсипете сместа с кейка в подготвената форма. Загладете повърхността с лъжица и направете няколко дупки в центъра.
6) Увийте външната страна на формата с хартия за печене (за да постигнете пухкав и сочен кейк). Върху решетката на фурната, в която ще печете вашия кейк, сложете няколко листа от вестник. Печете в предварително загрята фурна за 4 ½ часа. Ако сладкишът покафенее твърде бързо, покрийте формата с двоен слой хартия за печене след 2 ½ час.
7) Проверете тортата след 4 ½ часа, цветът ѝ трябва да е наситено кафяв навсякъде. Проверете внимателно тестото с клечка ─ ако тестото лепне, върнете сладкиша във фурната още малко.
8) Охладете сладкиша на решетка за един час, след което го извадете от формата, за да се охлади напълно. Направете няколко дупки с клечка за зъби и бавно залейте кейка с 2 до 3 с.л. бренди.
За глазурата:
Белият шоколад се разтопява на водна баня и се оставя да се охлади. След това на тънка струйка се добавя към Philadelphia Original при непрекъснато бъркане с миксер, до получаването на гладък крем.
Сметаната се разбива с миксер в отделен съд, до получаване на меки връхчета и се добавя на части към крема. Разбърква се с шпатула отдолу нагоре.
Глазурата се нанася с шпатула или пош отгоре, като се оставя да потече и отстрани.