Необходими продукти:
За блата:
1 ¾ ч.ч. брашно
¼ ч.ч. пудра захар
110 г краве масло
кора от 1 лимон
1 ½ ч.л. сол
6 – 7 с.л. студена вода
За плънката:
500 г Philadelphia Light
250 г маскарпоне
2 яйца
2 жълтъка
¾ ч.ч. пудра захар
1 бадемова есенция
100 г филирани бадеми
Начин на приготвяне:
В купа се смесват брашното, солта и пудрата захар. Разбъркват се с ръце. Добавя се маслото, нарязано на кубчета, и се меси с ръце, за да се получат трохи. Прибавя се настърганата кора от лимон.
Изсипва се водата и се замесва тесто. Оформя се на топка и се завива във фолио за свежо съхранение. Оставя се да престои около 30 минути в хладилник. После се разточва.
Тестото се поставя във форма за тарт и се оформя като тарт, след което отново се връща в хладилник за 15 минути.
Преди печене тестото се надупчва свилица и отгоре се поставя хартия за печене и тежести за тарт (морска сол или боб). Пече се в загрята на 175°С фурна за 15 минути. После хартията и тежестите се махат и се допича още 15 минути. Основата се оставя да се охлади.
В купа се смесват Philadelphia Light и маскарпонето, разбъркват се с бъркалка и се подслаждат с пудрата захар. Прибавят се яйцата, жълтъците и бадемовата есенция. Сместа се разбърква добре.
Готовата плънка се изсипва върху изпечения и охладен блат. Тартът се пече на 175°С с вентилатор за 30 минути.
Бадемите се запичат за около 5 минути в загрята на 180°С фурна и с тях се поръсва готовият тарт.
Преди сервиране се поръсва с пудра захар.