Необходими продукти:
За основата:
1½ ч.ч. натрошени обикновени бисквити
½ ч.ч. бадемово брашно
3 с.л. захар
6 с.л. разтопено краве масло
За чийзкейка:
1 ч.ч. захар
Лимонови корички от 2 лимона
3 опаковки Philadelphia Original XL
4 големи яйца, на стайна температура
2 с.л. ванилов екстракт
¼ ч.ч. прясно изстискан лимонов сок
⅓ ч.ч. сметана за разбиване
За лимоновия кърд:
½ ч.ч. захар
3 яйца
½ ч.ч. прясно изстискан лимонов сок (от 4-5 лимона)
корички от 2 лимона
¼ ч.ч. разтопено неосолено масло
За украса по избор:
Малини
Прясна мента
Начин на приготвяне:
Предварително загряваме фурната на 180°С и намазняваме дъното на тавичката (не прекалено голяма), която ще използваме, после го покриваме с фолио. С него покриваме и външната страна на тавата, тъй като ще печем чйзкейка на водна баня.
В средно голяма купа комбинираме съставките за основата и ги бъркаме, докато се смесят хубаво. След това ги изсипваме в приготвената тавичка и ги намачкваме с лъжица, за да имаме плътна основа. Печем за 10 минути и оставяме тавата да изстине. Кипваме вода за водна баня.
В средно голяма купа смесваме захарта и лимоновите корички. После с миксер разбиваме Philadelphia Original с тях за 2 минути, разбъркваме с лъжица и смесваме за още 30 секунди. Едно по едно добавяме яйцата и разбъркваме с лъжица след всяко яйце. След като сме сложили и последното яйце, с миксер разбъркваме за още 30 секунди. Добавяме ванилията, лимоновия сок и сметаната и разбъркваме с миксера за още 30 секунди. Изсипваме пълнежа в тавичката с бисквитената основа. Слагаме тавата с чийзкейка в по-голяма тава и изсипваме врялата вода за водната баня в по-голямата тава (трябва водата да покрие поне ½ от тавата с чийзкейка). Внимателно покриваме тавичката с чийзкейк с фолио и печем между 55 и 65 минути. По края ще изглежда изпечено, но центъра ще изглежда суров. Щом стигнем до този момент, изключваме фурната и я оставяме отворена. Оставяме тортата да се охлажда във фурната за около час. След това вадим чийзкейка от водната баня и го оставяме да изстине напълно. Когато е напълно изстинал, го оставяме в хладилник за 8 часа. Точно преди да сервираме чийзкейка, го покриваме с лимоновия кърд и декорираме по избор.
Лимонов кърд:
В голяма купа, подходяща за микровълнова, разбъркваме захарта и яйцата до гладка смес. После добавяме лимоновия сок, лимоновите корички и разтопеното масло и отново бъркаме.
Печем в микровълновата фурна на най-високата степен на едноминутни интервали като бъркаме след всяка минута. Тази стъпка ще отнеме между 3 и 5 минути, в зависимост от мощността на печката. Ще разберем, че кърдът е готов, когато започне да остава на гърба на лъжицата. След това го вадим от печката, прекарваме го през сито и го оставяме да изстине. Съхраняваме го в хладилник.