Прасковена торта

Количество: 12 порции

Необходими продукти:

За блатовете:
225 г обезсолено меко масло
1.5 ч.ч. захар
115 г Philadelphia Original (на стайна температура)
3 яйца
1 ½ ч.ч. брашно
¼ ч.ч. натурално какао на прах
¼ ч.л. сол
½ ч.л. бакпулвер
¼ ч.ч. топло пълномаслено мляко
½ ч.л. ванилов екстракт

За пълнежа:
440 г Philadelphia Original
2 ½ ч.ч. сметана за разбиване – поне 36% масленост
¾ ч.ч. пудра захар
2 ч.л. ванилов екстракт
около 1 кг обелени и нарязани праскови или нектарини

Начин на приготвяне:
За блатовете:

Предварително загряваме фурната между 160° и 180°C и изваждаме маслото, Philadelphia Original и яйцата от хладилника, за да поседят на стайна температура.

Първо с миксер разбъркваме маслото, захарта и крема сиренето, докато не получим пухкава смес. Добавяме яйцата едно по едно и разбиваме добре. В купа смесваме брашното, какаото, солта и бакпулвера. Прибавяме внимателно млякото към сместа, а след това и сухите съставки. Накрая добавяме и ванилията.

Изсипваме сместа във форма, като намазняваме и набрашняваме стените. Печем около 1 час и 20 мин. – задължително проверяваме с клечка за зъби дали тортата ни е изпечена добре.

След изпичане, изваждаме блатовете от фурната и ги покриваме с фолио, докато не изстинат напълно.


За пълнежа:
С миксер на бавна скорост смесваме Philadelphia Original и ½ ч.ч. сметана. Разбъркваме, докато не получим хомогенна смес, добавяме пудрата захар и ванилията.
С миксер на висока скорост разбиваме останалата сметана, докато не започнат да се образуват твърди връхчета (това означава, че през нея можем да прекараме нож). След това внимателно добавяме и сметана в сместа.

За сервирането:
Разрязваме изпечения блат на 2 равни половини, а пълнежа разделяме в съотношение 3:1. На долния слой от блата намазваме ⅓ от приготвената смес и нареждаме парченца праскови, така че плътно да покрият долния слой на тортата. След това отгоре поставяме втория блат и обилно намазваме с останалата смес и декорираме с останалите праскови.

Сервираме тортата веднага или я покриваме и я оставяме в хладилник за не повече от 24 часа.