Необходими продукти:
100 г масло
1 ч.ч. брашно
1 бр. яйце
1 ч.ч. прясно мляко
1 щипка сол
1 с.л. захар
За крема:
150 г Philadelphia Original
100 г сметана
5 с.л. пудра захар
1 ч.л. екстракт от ванилия
Начин на приготвяне:
Всички продукти трябва да са със стайна температура. Заграяваме фурната на 180°C.
Наливаме млякото в касерола. Добавяме маслото, захарта и щипката сол. Оставяме сместа да кипне. Когато заври, изсипваме цялото брашно наведнъж, като бъркаме постоянно. Сваляме касеролата от котлона и продължаваме да бъркаме енергично. Преместваме сместа в студен съд и добавяме към нея яйцето. Разбъркваме до получаването на хомогенна смес.
Оформяме профитеролите с помощта на шприц. Оставяме 3-5 см разстояние между тях. Печем на 180°C за 20 минути. След това слагаме профитеролите на решетка, за да се охладят. Правим разрез във всеки един, за да излезе горещия въздух.
Приготвяме крема като разбъркваме добре крем сиренето, пудрата захар и ванилията. В отделна купа разбиваме сметаната и след това я прибавяме към сместа с крем сиренето. С помощта на шприц пълним профитеролите с крем.
Сервираме с ягоди или други пресни плодове. Поръсваме с пудра захар или натрошени ядки.