Необходими продукти:
За основата:
200 г маслени бисквити
150 г масло
щипка сол
За крема:
200 г Philadelphia Original
200 г маскарпоне
2 с.л. течен мед
За соления карамел:
300 г захар
100 г масло
230 г течна сладкарска сметана
ванилия
1 ч.л. сол
Начин на приготвяне:
За основата:
Бисквитите се блендират, маслото се разтопява и се смесват. Добавя се щипка сол и се разбърква до получаване на мокри трохи. Тестото се разпределя във форма с диаметър до 20 см. Готовата основа се слага във фризер за 15 минути.
За крема:
Продуктите се изваждат от хладилника един час предварително.
Всички съставки се смесват и се разбиват добре. Полученият крем се изсипва върху основата и се прибира отново в хладилник.
За соления карамел:
Маслото се нарязва на кубчета. Захарта и сметаната се измерват като количество предварително. Изсипва се захарта в тенджера с възможно най-дебелото дъно, поставя се на котлон с умерена температура, като се наблюдава непрекъснато и се разклаща от време на време, за да се разпредели добре захарта.
С мокра силиконова четка се минава по стените на тенджерата, за да не оставят кристали от захарта.
В момента, в който се разтопи, се сваля от котлона и маслото се изсипва наведнъж, като се разбърква енергично. Между горещия сироп и маслото ще се получи реакция и ще се получи силно бълбукане на сместа.
След като маслото се поеме напълно от захарния сироп се започва наливането на сметаната на тънка струйка при непрекъснато енергично разбъркване. Накрая се добавя и морската сол, разбърква се до стопяването ѝ.
Чийзкейкът се залива с част от карамела. В останалата част се добавят готови пуканки (без сол) и се поръсват отгоре.
Преди сервиране, чийзкейкът се охлажда за няколко часа в хладилник.