Шоколадов тарт с лешници и Philadelphia

Време за подготовка: 30 минути
Време за готвене: 25 минути
Порции: 8-10

Необходими продукти
За основата:
300 г бисквити Орео
130 г лешници
80 г масло
2 с.л. пудра захар

За лешниковия ганаш:
150 г черен шоколад
250 г млечен шоколад
220 мл пълномаслена сметана
70 г нарязани лешници

За крем с лешници и Philadelphia:
1 опаковка Philadelphia Original XL
120 г печени несолени лешници
40 г кафява захар
100 мл пълномаслена сметана

Начин на приготвяне:
В купата на кухненски робот слагаме бисквитите и ядките и смиламе на дребно.
Добавяме разтопеното масло и захарта и смесваме до оформянето на влажно тесто.
Изсипваме във форма за тарт с падащо дъно и диаметър 22-24 см и притискаме по дъното и стените.

Печем 12-15 минути в загрята до 180°C фурна. Охлаждаме до стайна температура. Затопляме сметаната на средно силен огън почти до кипване.
Слагаме шоколада в купа, заливаме с горещата сметана и оставяме за минута.
Разбъркваме до получаването на гладка смес, прибавяме ядките и смесваме.

Изсипваме ганаша в охладената основа и оставяме за 3-4 часа на стайна температура.
За лешниковия крем слагаме лешниците в кухненски робот и смиламе за 10-12 минути до получаването на паста.

Слагаме Philadelphia Original XL и захарта в купа и разбъркваме с шпатула. Слагаме лешниковата паста разбъркваме добре. Прибавяме разбитата сметана и смесваме. Покриваме тарта с крема и охлаждаме преди да сервираме. Поръсваме с нарязани лешници и настърган шоколад.