Шоколадова торта със солен карамел и бадеми

Необходими продукти:
За тортата:

400 г гранулирана захар
250 г универсално брашно
90 г какао на прах
2 ч.л. сода бикарбонат
½ ч.л. сол
1 ч.л. бакпулвер
3 големи яйца, на стайна температура
2 ½ чаени лъжички екстракт от ванилия
100 г растително масло
225 г пълномаслено мляко или мътеница, на стайна температура.
235 мл. кафе

За соления карамел:
200 г захар
50 г масло
180 г течна сладкарска сметана
ванилия
1/4 ч.л. морска сол

За шоколадовия ганаш:
180 г Philadelphia Original
280 г полусладък шоколадов чипс

Съставки за бял крем:
2 опаковки Philadelphia Original XL
3 с.л. пудра захар
1 ч.л. сухо мляко на прах
100 г шоколадови блокчета

Начин на приготвяне на шоколадовата торта:
Загряваме фурната на 180°С и намазваме с мазнина две кръгли тави с диаметър 21 см. Оставяме настрана.

В голяма купа пресяваме заедно захарта, брашното, какаото на прах, содата за хляб, солта и бакпулвера. Разбъркваме, за да се смесят. Оставяме настрана.

С електрически миксер смесваме яйцата, ванилията, олиото и млякото, докато се смесят напълно. Бавно добавяме сухите съставки. Разбъркваме. Добавяме горещото кафе. Изсипваме равномерно в подготвените тави.

Печем за 25-30 минути или когато клечката за зъби излезе чиста. Оставяме настрана, за да се охлади напълно, след това завиваме с прозрачно фолио и прибираме във фризер за една нощ.

За соления карамел:

Маслото се нарязва на кубчета. Захарта и сметаната се измерват като количество предварително. Изсипваме захарта в тенджера с възможно най-дебелото дъно, поставяме я на котлон с умерена температура, като я наблюдаваме непрекъснато и разклащаме от време на време, за да се разпредели добре захарта.

С мокра силиконова четка минаваме по стените на тенджерата, за да не оставят кристали от захарта.

В момента, в който се разтопи, я сваляме от котлона и маслото се изсипва наведнъж, като се разбърква енергично. Между горещия сироп и маслото ще се получи реакция и силно бълбукане на сместа.

След като маслото поеме напълно от захарния сироп започваме наливането на сметаната на тънка струйка при непрекъснато енергично разбъркване. Накрая се добавя и морската сол, разбърква се до стопяването ѝ.

За шоколадовия ганаш:

На следващия ден изваждаме блатовете от фризера, а соления карамел – от хладилника. В малка тенджера загряваме Philadelphia Original за 4-6 минути. В средна по големина купа изсипваме шоколадовите стърготини и ги заливаме със загрятата Philadelphia Original. Оставяме да престои 3 минути, след което разбъркваме до пълното им смесване. Горещата Philadelphia Original ще разтопи шоколадовите стърготини. 

За белия крем:

С електрически миксер разбиваме Philadelphia Original, пудрата захар и сухото мляко на прах до образуване на твърди върхове. Оставяме в хладилника, докато приготвяме тортата.

Разрязваме всеки блат торта наполовина, за да се получат 4 пласта. Поставяме едната част в чиния за торта, след това намазваме с 3 с.л. солен карамел и 2 с.л. ганаш, след това ⅓ от белия крем и допълнително намазваме със солен карамел, повторете до последния блат торта. Поставяме шоколадовия ганаш върху последния блат торта, оставяме го да се разлее по стените на тортата. Поръсваме с мини шоколадови стърготини и с още солен карамел отгоре. Добавяме филирани бадеми отгоре за украса. Съхраняваме в хладилник.