Тиквен чийзкейк със солен карамел

Необходими продукти:
За основата:
15 цели крекера от пълнозърнесто брашно (230 г)
½ ч.л. канела на прах
85 г несолено масло, разтопено

За крема:
680 г Philadelphia Original, на стайна температура
300 г захар
425 г пюре от тиква
77 г солен карамелен сос
57 г заквасена сметана
3 големи яйца плюс 1 жълтък, на стайна температура
1 ч.л. канела на прах
½ ч.л. прясно смляно индийско орехче
¼ ч.л. смлян карамфил
2 с.л. брашно
1 ч.л. екстракт от ванилия

За топинга:
Солен карамелен сос
Шамфъстък

Начин на приготвяне:
Загряваме фурната до 160°C. Намазняваме форма за чийзкейк.

Основата:
В купата на кухненски робот смесваме крекерите и канелата, докато се получи фина консистенция. Необходими са ни 230 г натрошени крекери. Добавяме маслото и бъркаме. При готовност, изсипваме сместа във формата за чийзкейк и внимателно я разпределяме по дъното и до половината на стените. Печем за 10 минути. Поставяме върху решетка, за да се охлади. Междувременно поддържаме фурната на 160°C.

Крема:
В купата на кухненски робот или електрически миксер разбиваме Philadelphia-та, захарта, тиквеното пюре, карамела и заквасената сметана до получаването на гладка смес.

Добавяме яйцата и жълтъка, канелата, индийското орехче, карамфила, брашното и ванилията и пасираме, докато се смесят добре. Изсипваме върху готовата и вече охладена основа и разпределяме равномерно. Печем в продължение на 1 час или до пълна готовност.

Изключваме фурната и оставяме да се охлади отвътре за 15 минути, преди да го извадим и поставим върху решетка, за да се охлади на стайна температура (това спомага за предотвратяването на пукнатини). Оставяме чийзкейка в хладилник за поне 6 часа или за една нощ.

Чийзкейкът може да се съхранява в хладилник до 3 дни. Преди сервиране украсяваме с карамелен сос и шамфъстък.