Необходими продукти:
300 г Philadelphia Original
3 ч.л. царевичен или пшеничен грис
10 бр. кори за баклава
10 с.л. с връх смлян шамфъстък (100 г)
100 г масло
За захарния сироп:
1 ч.ч. вода
1 ½ ч.ч. захар
1 ч.л. лимонов сок
Начин на приготвяне:
Започваме с приготвянето на захарния сироп, като сварим захарта и водата, докато захарта се стопи. Оставяме сиропа да къкри за 5-7 минути на слаб огън. След като изстине, прибавяме лимоновия сок.
Разтопяме 100 г масло. Прибавяме царевичния грис към Philadelphia-та и разбъркваме добре.
Печем 100 г суров шамфъстък без черупките и смиламе ядките в чопър. Намазваме с разтопено масло удобна тавичка за печене.
Взимаме един лист кора за баклава и го поставяме върху работния плот по дължина срещу нас. Нагъваме листа на хармоника и го сгъваме по средата. В дълния край припокриваме двете срани на листа леко и поставяме 1 с.л. шамфъстък и 1 с.л. Philadelphia. Навиваме кората отдолу нагоре плътно.
Така оформените баклавички, поставяме върху тавата за печене плътно една до друга. Намазваме обилно с маслото навсякъде и поставяме тавата във фурната. Печем до апетитно зачервяване.
Веднага, след като ги извадм от фурната, заливаме баклавичките със захарния сироп.
Насладете се!