Кестенова торта с шоколадов карамел

Необходими продукти за форма с диаметър 18-20 см:
За основата:
200 г шоколадови бисквити
80 г разтопено масло
1 ч.л. екстракт ванилия

За кестеновата паста:
250 г кестени, сварени и обелени
40 г масло
1 с.л. кафява захар
60 мл студена вода
1 ч.л. екстракт ванилия

За шоколадовия карамел:
240 г захар
120 г масло
120 мл млечна сметана
60 г тъмен шоколад

За карамеления мус:
300 г Philadelphia Original
300 г шоколадов карамел
200 мл. млечна сметана
2 ч.л. екстракт ванилия
15 г желатин на прах + 40 мл студена вода

За шоколадовата глазура:
200 г тъмен шоколад
150 мл млечна сметана

Начин на приготвяне:
Oсновата:

В блендер или кухненски робот смиламе бисквитите до ситни трохи. Изсипваме в купа, добавяме маслото и ванилията, и разбъркваме до пълното им смесване. Намасляваме стените на регулируем ринг за торти, фиксиран на 16 см, изсипваме трохите и с лъжица притискаме и оформяме стегната основа. Покриваме със свежо фолио и оставяме в хладилника да стяга.

Кестеновата паста:
В блендер или кухненски робот смиламе кестените до фини трохи. Разтопяваме на ниска температура маслото и захарта, добавяме към кестеновото брашно, добавяме и ванилията и обработваме, докато сесмесят.

Добавяме на части водата и продължаваме да блендираме, до получаването на гъста гладка паста.

Отделяме 2-3 с.л. от пастата за декориране на тортата, по избор.

Нанасяме кестеновата паста върху бисквитената основа, заглаждаме и притискаме с лъжица, след което покриваме със свежо фолио и връщаме в хладилника.

Шоколадовия карамел:
Загряваме сметаната до кипване. Разтопяваме захарта до светъл карамел. Добавяме маслото и разбъркваме, докато се разтопи. Отстраняваме, прибавяме загрятата сметана и бъркаме до гладък сос.

Добавяме тъмния шоколад и оставяме да се разтопи за 2-3 минути, след което разбъркваме до пълното му усвояване.

Охлаждаме на ледена баня до стайна температура и отделяме 300 г от карамела за муса и отделно още 100-120 г за карамелената плънка в тортата – останалата част оставяме за гарниране, по избор.

Карамеления мус:
Накисваме за 5-10 минути желатина в студената вода. Разбиваме в купа с миксер най-напред на ниска, а след това на висока степен млечната сметана до меки връхчета.

В голяма купа разбиваме Philadelphia-та, ванилията и 300 г от заделения шоколадов карамел до гладък крем.

Разтопяваме на водна баня желатина, като не позволяваме да кипне.

Добавяме една супена лъжица от карамеления крем към разтопения желатин и разбъркваме, за да се темперира.

Прибавяме към крема, при непрекъснато разбиване с миксера на ниска степен, до пълното му усвояване.

След това добавяме на части разбитата до меки връхчета сметана, като разбъркваме с шпатула отдолу нагоре до пълното ѝ усвояване след всяко добавяне. Прехвърляме готовия мус в голям пош с голям кръгъл накрайник.

Сглобяване на тортата:
Освобождаваме бискветената основа и кестеновия слой, като прекарваме остър тънък нож между блата и стените на ринга и поставяме в поднос или чиния за торта.
Поставяме регулируемия ринг, фиксиран на 20 см, около основата, като се стараем тя да остане в центъра и покриваме стените на ринга с ацетатна лента или хартия за печене.

Внимателно запълваме разстоянието между основата и стените на ринга с крем, най-лесно с пош, до нивото на кестеновата паста.

Нанасяме равномерно само над кестеновата паста заделените 100-120 г карамел и внимателно добавяме отгоре останалия карамел. Заглаждаме, покриваме със свежо фолио и оставяме в хладилника за поне 6 часа, или за през нощта, да стяга.

След като тортата вече е стегнала, приготвяме шоколадовата глазура, като кипваме в малък съд сметаната, отстраняваме от огъня и добавяме 200 г тъмен шоколад, нарязан на ситно. Изчакваме 2-3 минути да се разтопи и разбъркваме до гладък сос.

Охлаждаме на ледена баня до стайна температура – трябва да остане течен, за да може да се разлива равномерно по тортата, но да не е твърде топъл, за да не разтопи муса.

Освобождаваме тортата от ринга и ацетатната лента и покриваме страните на съда около тортата със свежо фолио, за по-лесно почистване.

Поливаме глазурата над лъжица върху тортата на 2-3 пъти, като разнасяме с палетен или широк кухненски нож, за да покрие равномерно и навсякъде.

Отстраняваме фолиото и оставяме в хладилника да стегне за 20-30 минути. Декорираме по избор със заделената кестенова паста, натрошени или цели сварени и обелени кестени и парченца шоколад, като можем за финален щрих леееекичко да поръсим с какао през цедка.