Печена фритата “Антипасти”

Необходими продукти:
2 с.л. зехтин
1 голяма глава червен лук, нарязан на полумесеци
2 скилидки чесън, нарязани на тънки филийки
1 червена чушка, нарязана на ивици и след това на ситно
1 червена люта чушка, нарязана на колелца (може не цялата)
½ ч.л. семена кориандър, леко счукан
връзка листа разноцветен манголд (цветно листно цвекло), нарязани едро
десетина смесени маслини без костилки, нарязани на шайби
десетина кръгчета италиански или испански сух салам, нарязани на дребно
шепа чери домати, нарязани на половинки
50 г бяло саламурено сирене, нарязано на ситни кубчета
1 кутия крем сирене Philadelphia с билки
8 яйца, леко разбити

Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 180℃. Пригответе огнеупорен съд с размери около 18х26 см. В голям тиган с дебело дъно загрейте зехтина на умерен огън и запържете лука, докато омекне и започне леко да се карамелизира по крайчетата. Добавете чесъна, червената чушка и лютата чушка и кориандъра и гответе още около минута.

Дръпнете от огъня, добавете нарязания манголд и разбъркайте, колкото да поеме част от зехтина. Добавете маслините, нарязания салам, чери доматите и бялото сирене, объркайте. Пресипете всичко в подготвения огнеупорен съд и заравнете. С лъжица сложете крем сиренето на няколко купчинки върху продуктите.

Разбийте яйцата леко, колкото да смесите жълтъци и белтъци и ги изсипете върху подготвените продукти. С вилица разместете леко продуктите на няколко места, за да разпределите яйцата равномерно.

Поръсете с прясно смлян черен пипер и изпечете за около 30 мин, или докато фритатата бухне и стане златисто-кафява. Извадете от фурната, оставете малко да изстине и поднесете със салата по избор – зелена или доматена.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *