Торта Торнадо

Необходими продукти:
За брауни блата:

200 г тъмен шоколад
55 г масло
2 яйца
100 г кафява захар
1 с.л. екстракт ванилия
55 г брашно
½ ч.л. бакпулвер
2 шипки сол
100 г шоколадов дропс (или нарязан шоколад)

За шоколадовата бисквита:
100 г брашно
25 г какао
70 г масло
50 г захар
1 жълтък
1 ч.л. ванилия

За ваниловия чийз мус:
175 г крем сирене Philadelphia Original
50 г кафява захар
50 г меко масло
1 ч.л. ванилия
200 мл млечна сметана
2 с.л. пудра захар

За гарниране:
3-4 ягоди или малини
1 шепа боровинки
листенца свеж босилек или мента

Начин на приготвяне:
На брауни блата:

Загряваме предварително фурната до 180°C или 160°C с вентилатор. Намасляваме дъното и стените на 20-22 см форма с подвижен борд и  покриваме с хартия за печене.

В купа пресяваме заедно брашното, бакпулвера и солта. Разтопяваме на водна баня маслото и шоколада и оставяме сместа да се охлади. Разбиваме яйцата, захарта и ванилията до пухкава смес. Добавяме топлата шоколадова смес и разбъркваме.

Прибавяме брашното и разбъркваме грубо, колкото да се смесят. Прибавяме шоколадовия дропс, като си заделяме една щедра шепа за поръсване и разбъркваме.

Изсипваме тестото в подготвената форма, заравняваме и поръсваме със заделения дропс. Печем в предварително загрята до 180°C или 160°C с вентилатор фурна 20-25 минути.

Изваждаме от фурната и оставяме да се охлади 4-5 минути с формата върху решетка, след което освобождаваме от формата и оставяме да се охладинапълно върху решетката.

На шоколадовата бисквита:
В блендер или кухненски робот смесваме брашното, какото, захарта и маслото и блендираме до ситни трохи. Добавяме жълтъка и ванилията и отново смесваме до грубо тесто.

Замесваме на топка и разточваме с дебелина около 8 мм между 2 листа хартия за печене. Оставяме в хладилника за поне 1 час в хладилника. Отстраняваме горния лист хартия и изрязваме от тестото кръг с диаметъра на основата и вътре в него друг кръг по-малък кръг с 5-6 см – трябва да получим пръстен с борд около 3 см.

Прехвърляме с хартията за печене в плитка тава и печем в предварително загрята до 180°C или 160°C с вентилатор фурна 8-10 минути. Изваждаме и оставяме да се охлади напълно върху решетка.

На ваниловия чийз мус:
Разбиваме с миксер на средна скорост  крем сиренето, захарта и ванилията до гладък крем. Добавяме мекото масло на малки части, като не преставаме да разбиваме, докато напълно се усвои.

В отделна купа разбиваме млечната сметана и пудрата захар до меки връхчета. Добавяме на части към чийз крема, като разбъркваме с шпатула от долу нагоре до пухкав мус и прехвърляме в пош с по-голям кръгъл накрайник.

Сглобяване  на тортата:
Фиксираме  брауни блата върху поднос. Шприцоваме равномерно муса, като започваме с кръг по външната страна и се движим към центъра.

Поставяме внимателно отгоре бисквитения пръстен и декорираме с плодове и свежи листенца босилек или мента. Поднасяме с предпочитана гореща или студена напитка.

Leave a Reply

Your email address will not be published.