Необходими продукти:
За блата:
1 бр. яйце
25 г захар
25 г бяло брашно
За сорбето от горски плодове:
600 г горски плодове
120 мл кондензирано мляко
2 ч.ч. Philadelphia Original
За слоя семифредо:
300 г Philadelphia Original
120 мл. кондензирано мляко
6 г желатин
1 ч.л. ванилов екстракт
200 мл млечна сметана за разбиване
Начин на приготвяне:
Приготвяне на блата:
Приготвяме блата, като разбиваме яйцето със захарта с миксер, докато удвои обема си. Прибавяме брашното внимателно, с помощта на силиконова шпатула разбъркваме добре. Печем в малка тавичка сместа за 10-12 минути. Изрязваме блат с диаметъра на формата, в която ще оформим семифредото.
Приготвяне на сорбето:
Блендираме плодовете и прецеждаме сместа, за да отстраним останалите по-едри частици. Прибавяме към плодовата смес кондензираното мляко и разбиваме, докато сместа стане еднородна. Добавяме две чаши от крема за семифредо и разбъркваме. Изсипваме сместа във формата, приготвена за десерта.
Приготвяне на семифредото:
Приготвеме желатина според указанието на опаковката. Разбъркваме крема сиренето, ванилията и кондензираното мляко, докато получим гладка консистенция. Затопляме 100 г от сместа и прибавяме желатина към нея, като ги разбъркваме с кухненска тел много добре. След това прибавяме тази смес при останалия крем и разбъркваме отново.
В друг съд разбиваме сметаната с миксер, докато се получи пухкав и лек крем и прибавяме и нея към крема на няколко пъти, като след всяко добавяне разбъркваме със силиконова шпатула. Отделяме две чаши от крема, които да добавим към сорбето.
Изсипваме сместа върху вече леко стегналото плодово сорбе и прибираме във фризера за един час.
Изваждаме семифредото от фризера и поставяме изрязания по формата на десерта блат. Прибираме отново във фризера за няколко часа, докато стегне.
Изваждаме семифредото от формата и го поставяме в подходяща чиния за сервиране.
След това съхраняваме в хладилник преди да сервираме. Гарнираме десерта с пресни плодове, непосредствено преди сервирането.
Да ви е вкусно!