Време за подготовка: 30 минути
Време за готвене: 40 минути
Порции: 6-8
Необходими продукти:
2 говежди стека по 300 г
1 с.л. зехтин
сол и черен пипер на вкус
За соса:
1 голяма глава ситно нарязан шалот
1 ч.л. едро счукан черен пипер
3 с.л. маринован зелен пипер
2 с.л. масло
½ ч.л. сол
80 мл бренди или коняк
200 мл телешки бульон
80 г Philadelphia Light
1 ч.л. царевично нишесте
За маринования пипер:
70 г сух зелен пипер
480 мл гореща вода
3 с.л. сол
100 мл бял винен оцет
¼ чл. куркума
5 скилидки смачкан чесън
2 дафинови листа
1 ч.л. зехтин
Начин на приготвяне:
Изваждаме стековете за поне 30 минути на стайна температура.
Започваме с подготовката на маринования пипер, като го слагаме в купа, заливаме с горещата вода, слагаме 1 ½ с.л .сол, разбъркваме и оставяме да се накисне за 30 минути. На дъното на буркан с подходящ размер слагаме дафиновите листа и чесъна. Отцеждаме пипера и изсипваме в буркана. В малка касерола кипваме оцета със 100 мл вода. Добавяме куркумата, останалата сол и зехтина и разбъркваме. Заливаме пипера, покриваме хлабаво с капачката и оставяме за 30 минути. Затягаме добре капака и оставяме за 24 часа. Съхраняваме в хладилник до 2 месеца.
За соса в касерола разтапяме 1 с.л. от маслото, добавяме шалота, посоляваме и готвим 2-3 минути. Наливаме брендито и оставяме за 2-3 минути, да се изпари алкохола и да се редуцира наполовина. Наливаме бульона, слагаме двата вида пипер и кипваме. Готвим 3-4 минути, докато се редуцира наполовина и прибавяме Philadelphia Light. Разбъркваме, добавяме останалото масло, намаляме котлона и готвим още 4-5 минути, докато се сгъсти. Ако соса е прекалено рядък добавяме разтвореното в малко студена вода нишесте и готвим още 1-2 минути.
Загряваме на висока температура чугунен тиган.
Намазваме стековете от двете страни със зехтин и подправяме с черен пипер.
Слагаме в сгорещения тиган, притискаме с тежест и готвим 3-4 минути. Обръщаме и готвим още 3-4 минути в зависимост от дебелината на стека и степента на изпичане, която харесваме.
Прехвърляме върху дъска, посоляваме и оставяме да отпочинат за 7-8 минути.
Нарязваме на филийки и подреждаме в плато.
Сервираме с пепър соса, препечен хляб, печени картофи и сотиран в масло и чесън челен фасул.