Време за подготовка: 15 минути
Време за готвене: 1 час и 15 минути
Порции: 12-14
Продукти:
250 мл прясно мляко
50 г кафява захар
60 г гъсто кисело мляко
75 г бяло брашно
75 г пълнозърнесто брашно
80 г сушени боровинки
1 ч.л. сода бикарбонат
25 г овесени ядки
30 г орехи пекан
40 г слънчогледови семена
1/2 ч.л. смлян кардамон
½ ч.л.канела
¼ ч.л. индийско орехче
¼ ч.л. сушена мащерка
1 ч.л. сушен розмарин
¼ ч.л. сол
щипка черен пипер
За гарниране:
1 опаковка Philadelphia Original XL
100 г синьо сирене
70 г прошуто
3 круши
Начин на приготвяне:
Загряваме фурната до 180°C, покриваме с хартия форма за печене с размери 21х11х7 см.
Разбиваме захарта, киселото и прясно мляко.
В друга купа слагаме двата вида брашно, содата, боровинките, овесените ядки, орехите и слънчогледовите семена. Прибавяме подправките и сушените билки, разбъркваме и наливаме млечната смес.
Изсипваме в подготвената тава и печем 25-30 минути.
Охлаждаме върху решетка и прибираме в хладилник за поне два часа. Ако замразим за повече време, изваждаме за 30 минути на стайна температура преди на нарежем.
Нарязваме на много тънки филийки и подреждаме в две тави покрити с хартия. Изпичаме крекерите за 55-60 минути в загрята до 120°C фурна.
Разбъркваме Philadelphia Original XL и натрошеното синьо сирене. Намазваме крекерите и всеки гарнираме с прошуто и тънки резени круша.