Време за подготовка: 30 минути + охлаждане
Време за готвене: 45 минути
Порции: 8
За основата:
250 г брашно
125 г студено масло, нарязано на кубчета
½ ч.л. сол
1 яйце
2-3 с.л. студена вода
За пълнежа:
20 г масло
2-3 стръка праз, бялата и светло зелена част
100 мл пълномаслена сметана
1 опаковка Philadelphia с билки
1-2 круши
2-3 с.л. мед
2 с.л. розмарин
½ ч.л. черен пипер
30 г орехи
½ ч.л. сол
1 жълтък разбит с малко вода, за намазване
Начин на приготвяне:
В голяма купа сложете брашното, солта и студеното масло. Намачкайте с нож за тесто или вилица до получаването на едри трохи. Не месете с ръце, за да не се стопли маслото.
Добавете яйцето, разбито с водата и разбъркайте. Ако има нужда, добавете още малко вода, докато сместа започне да се оформя на тесто.
Омесете го получаването на тесто, завийте с фолио за свежо съхранение и приберете в хладилник за около 30 минути. Може да приготвите тестото от предния ден, като преди разточване извадете за поне 30 минути на стайна температура, за да омекне и да може да се разточи.
Пригответе плънката. Разтопете маслото в подходящ тиган, сложете праза и посолете. Гответе 6-7 минути на средно силен огън, като разбърквате често, докато празът омекне. Добавете 1 с.л. от розмарина и черния пипер. Гответе около минута и налейте сметаната. Оставете на котлона още 5-7 минути, докато сметаната се редуцира и празът остане почти на мазнина, за да не разводни галета. Прехвърлете в купа и оставете да се охлади напълно. Загрейте фурната до 180°C.
Върху леко набрашнен лист хартия за печене разточете тестото на кора с дебелина около 3 мм и диаметър 30-32 см. Прехвърлете в тава и покрийте с крем сиренето, като оставите ненамазани около 3 см. в края. Отгоре разпределете охладения праз, подредете тънки филийки круша и поръсете с нарязаните орехови ядки и черен пипер.
Сгънете края на тестото върху плънката, като оформяте плисета, намажете с разбития жълтък и поръсете с останалия розмарин. Печете галета 40 минути в предварително загрята до 180°C фурна. Извадете от фурната и поръсете с меда. Готовият галет охладете за около 15 минути, преди да сервирате.
Нашите chef-готвачи споделят невероятната рецепта за галет с Philadelphia, праз и круши ─ приготви го и ти: