Коледни кексчета с карамелена глазура с Philadelphia

Време за подготовка: 45 минути
Време за готвене: 1 час
Порции*: 12-16

Продукти:
480 г брашно
¼ ч.л. сол
2 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. сода бикарбонат
2 ч.л. смлян джинджифил
2 ч.л. смляна канела
1 ч.л. смляно индийско орехче
½ ч.л. смлян карамфил
250 г меко масло
200 г светлокафява захар
1 ч.л. ванилов екстракт
360 г меласа
3 яйца със стайна температура
360 мл прясно мляко
Джинджифилови човечета за украса
Канела за поръсване

За карамела:
220 г захар
60 г масло
120 мл пълномаслена сметана

За карамелената глазура*:
200 г охладен карамелен сос
280 г меко масло
2 опаковки Philadelphia Original
240 г пудра захар
2 ч.л. ванилов екстракт

Начин на приготвяне:
Към брашното добавете солта, бакпулвера, содата и подправките. Разбъркайте добре и оставете настрана.

В голяма купа сложете маслото, добавете захарта и разбийте до пухкава смес. Прибавете ваниловия екстракт и меласата, смесете добре. Сложете едно по едно яйцата и на части прибавете млякото и сухите съставки.

Напълнете до средата намаслени форми за мъфини и печете 25 минути в загрята до 175°C фурна. Извадете от фурната и охладете.

През това време пригответе карамела. В касерола сложете захарта на средно силен огън и оставете да се карамелизира. Свалете карамела от котлона и добавете маслото. Разбъркайте добре и налейте сметаната. Върнете съда на котлона за 4-5 минути, докато получите гладка смес. Оставете карамела да се охлади напълно.

В голяма купа сложете крем сиренето, добавете маслото и разбийте добре. Сложете захарта и отново разбийте до пълното смесване на продуктите. Прибавете една чаша от охладения карамел и ваниловия екстракт, разбийте добре.

Всяко кексче гарнирайте с карамелена глазура, поръсете с канела и поставете по едно джинджифилово човече и клонка розмарин.

*От дозата може да приготвите 12-16 кексчета, в зависимост от размера или един кекс с диаметър 20-22см. и 6-8 индивидуални кексчета.