Необходими продукти:
4 с.л. зехтин
1 глава лук
3 скилидки чесън
1 яйце
1 ½ ч.ч. сварена леща
1 ½ с.л. риган и босилек
¼ свеж магданоз
1 с.л. доматено пюре
6 с.л. настърган пармезан
сол и черен пипер на вкус
1 с.л. кокосово брашно (или друго по избор)
За салатата:
200 г спанак или кейл, чери домати по желание
100 г натрошени орехи
1 авокадо
100 г Philadelphia Light
сусам
Начин на приготвяне:
Наситняваме лука, чесъна и магданоза. Загряваме тиган на умерен огън и фурната на 190℃. Приготвяме си тава с хартия за печене.
Когато тиганът е горещ, добавяме 1 с.л. зехтин, лука и чесъна, запържваме за 2-3 минути (докато придобият златист цвят) и оставяме настрана.
В блендер или кухненси робот добавяме яйцето, предварително сготвената, изцедена и охладена леща, лука и чесъна, подправките, доматеното пюре, пармезана, брашното и 1 с.л. зехтин. Овкусяваме с щипка сол и черен пипер. Блендираме сместа, като е препоръчително съставките да останат на по-едри парченца. Можем да опитаме и овкусим допълнително при нужда. Сместа трябва да наподобява тесто. Ако е твърде рядка, добавяме още брашно. Оформяме малки кюфтенца – най-добре с ръце и ги овалваме в пармезан.
След това трябва да запържим кюфтенцата за секунди (за да придобият хрупкава коричка). Използваме останалия зехтин и тигана, в който по-рано запържихме лука и чесъна. След като сме ги запържили от всички страни, ги нареждаме върху тавата с пергаментова хартия и печем за 10-15 мин.
Сервираме със спанак или кейл по наша преценка, орехи и авокадо. Може да добавим чери домати. Гарнираме с Philadelphia Light и поръсваме с малко сусам.