Скандинавско плато със сьомга, скариди и краставици

Време за подготовка: 3 дни
Време за готвене: 20 минути
Порции: 8-10

Необходими продукти:
1 кг скариди
1 с.л. масло
1 скилидка пасиран чесън
50 мл бяло вино
сол и черен пипер на вкус

1 кг филе сьомга с кожа
300 г сол
150 г захар
кора от 2 лимона
1 връзка копър

1 връзка копър
кора от 1 лимон

За крема с Philadelphia:
1 опаковка крем сирене Philadelphia Original XL
сок от ½ лимон
кора от 1 лимон
2 с.л. ситно нарязан копър
сол на вкус

За сервиране:
черен хляб
сварени яйца
краставица
репички
хайвер

Начин на приготвяне:
В купа смесваме солта, захарта, лимоновата кора и ситно нарязания копър.
Поставяме филето риба в дълбока тава. Покриваме равномерно със солената смес и поставяме отгоре фолио за свежо съхранение. Отгоре слагаме тава, която да притиска рибата и поставяме консерви, чугунена плоча или друга тежест.
Оставяме в хладилник за 2 дни.
Изливаме отделената течност, прехвърляме върху кухненския плот. Изплакваме и подсушаваме сьомгата с кухненска хартия.
Поставяме в поднос или тава и покриваме със ситно нарязания копър, смесен с лимоновата кора. Покриваме с фолио и отново притискаме с тава и тежести. Връщаме в хладилника за 8-12 часа.
Нарязваме сьомгата на тънки филийки с много остър нож, като внимаваме да не режем и кожата. За да ни е по-лесно, може да отстраним кожата от цялото филе, и тогава да нарежем.

В купа слагаме крем сиренето, лимоновите сок и кора, копъра и сол на вкус. Разбъркваме и дръжим в хладилник до момента на сервиране.
Обелваме скаридите като оставим опашката и махнем вената.
В тиган загряваме маслото, слагаме скаридите и готвим 2 минути. Добавяме чесъна, разбъркваме и наливаме виното, посоляваме и подправяме с черен пипер и готвим още 2 минути.
Подреждаме рибата и скаридите в плато за сервиране. Добавяме нарязана на колелца краставица, разрязани на две яйца, черен хляб, резени лимон и репички. Поднасяме овкусеното крем сирене.